2024. 03. 25. - 09:40

A vérerekről is képet készít egy új, csúcstechnológiás óra

A vérerekről is képet készít egy új, csúcstechnológiás óra

Meghökkentő újdonsággal rukkoltak elő kutatók: a csúcstechnológiás óra valós idejű fényképeket készít az erekről és bárhol nyomon követheti a pulzusszámot.

Meglepő csúcstechnológiás órával álltak elő a kínai, shenzen-i Déli Tudományos és Technológiai Egyetem (Southern University of Science and Technology) kutatói: az óra fotoakusztikus képalkotás segítségével nagy felbontású képeket tud rögzíteni a bőr ereiről.
 
A kutatócsapatot Lei Xi, Ting Zhang, Heng Guo és Weizhi Qi alkotta.
 
A hordható eszköz egy non-invazív módszer a pulzusszám, a vérnyomás és az oxigéntelítettség monitorozására, amely segíthet az egészségügyi személyzetnek azonnal látni és ellenőrizni, mennyire működik jól egy ember szíve.
 
Mi több, a kutatóknak sikerült a készüléket hordozhatóvá tenni - a kórházakban használt gépekkel ellentétben -, így a felhasználó bárhová magával viheti a csúcstechnológiás órát.
 
A vérerekről is képet készít egy új, csúcstechnológiás óra - Fotó: designboom.com
A vérerekről is képet készít egy új, csúcstechnológiás óra - Fotó: designboom.com
 
A készülék egy hátizsákhoz van rögzítve – így aki viseli, a vállára is teheti és szabadon mozoghat, miközben ellenőrzi pulzusát, vérnyomását és oxigénszintjét.
 
Fény- és hangullámokkal tekintenek a testbe
 
Ehhez a technológiához a kutatók fény- és hanghullámokat használnak, amellyel úgymond láthatják és hallgatják a test belsejét, valamint figyelik az ereket.
 
Egy speciális optikai kábelen keresztül továbbított apró lézersugarat alkalmaznak, amely lehetővé teszi az észlelést és a rögzítést. A technológiák egy 7 kilogrammos hátizsákba vannak csomagolva, így könnyen szállíthatók és használhatók a legkülönbözőbb helyeken.
 
Az óra átment a teszten
 
A kutatók már tesztelték csúcstechnológiás órájukat és fotoakusztikus képalkotó készüléküket önkénteseken.
 
Kiértékelték az óra funkcióját és a rendszer azon képességét, képes-e észlelni a véráramlás változásait hosszabb időn keresztül különböző körülmények között. A tesztek azt mutatták, hogy a rendszer használható, kompakt és elég stabil ahhoz, hogy lehetővé tegye a szabad mozgást.
 
A szakemberek egyébként egy új rendszer létrehozásán is dolgoznak, amely akár kisebb lézerforrást is képes használni, nagyobb ismétlési arány mellett. Ez megoldja, hogy a rendszer kompaktabb és könnyebb legyen, nagyobb biztonsággal és felbontással.
 
Fotó: designboom.com
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.