2023. 05. 15. - 10:10
Citromos ricotta palacsinta egy tökéletes uzsonnához
Ínycsiklandó reggelire vágyunk, vagy uzsonnára ennének valami csábító édességet? Íme a palacsinta újragondolva, citrommal és ricottával!
Valami kényeztető újdonságra vágyunk? Készítsük el a citromos ricotta palacsintákat, amelyek zamatos ízzel és krémes puhasággal csábítanak. Kiválóak egy hétvégi villásreggelihez, de uzsonnaként is tökéletesek!
Lássuk, hogyan készülnek.
Hozzávalók: 250 gramm ricotta sajt; 1 tojássárgája; 180 g tej; fél teáskanál vanília kivonat; 2 evőkanál citromhéj; 125 g liszt; 1 és fél teáskanál sütőpor; 300 g áfonya kompót; 200 g áfonya; 100 g cukor; 120 ml víz; 1 evőkanál citromlé; 2 tojásfehérje; 2 evőkanál cukor.
Citromos ricotta palacsinta egy tökéletes uzsonnához
Elkészítés
Egy nagy keverőtálban keverjük össze a ricotta sajtot, a tojássárgáját, a tejet, a vaníliakivonatot és a citromhéjat. Keverjük simára, majd adjuk hozzá a lisztet és a sütőport. Kavargassuk, amíg az egész teljesen össze nem áll.
Egy külön tálban a tojásfehérjét elektromos habverővel nagy sebességgel verjük fehérre, habosra, majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot. Folytassuk a nagy sebességű felverést, amíg kemény csúcsok nem képződnek a tojásfehérjéből.
A tojásfehérje egynegyedét óvatosan keverjük a citromos ricottás keverékhez, majd forgassuk bele a maradék tojásfehérjét is.
Vigyázzunk, ne eresszük le a tojásokat.
Vajazzunk ki egy tapadásmentes tepsit és öntsünk bele nagyjából negyed csésze (25 g) tésztát minden palacsintához.
A palacsinták mindkét oldalát 2-3 percig sütjük, vagy amíg a szélük aranybarna nem lesz.
Az áfonyát, a cukrot, a vizet és a citromlevet főzzük meg egy lábasban. Időnként keverjük meg, hogy ne ragadjon le és körülbelül 8-10 percig főzzük - vagy amíg a befőtt sűrű konzisztenciát nem ér el a keverék. (A kompót besűrűsödik, ha kihűlt - a lazításhoz csak egy kis forró vizet adjunk hozzá.)
A halomba rakott palacsintára öntsük rá a kompótot és szórjuk meg porcukorral!
L.A.