2024. 03. 11. - 09:15

Egészséges ez a menü? – Megmondja a mesterséges intelligencia

Egészséges ez a menü? – Megmondja a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia képes jelezni egy menü egészségességét és rávilágít arra, mekkora kettős terhet jelent az egészségtelen élelmiszerkörnyezet a hátrányos helyzetű területeken élő emberek számára.

Meg tudja mondani a mesterséges intelligencia, mennyire egészséges egy bizonyos ételekből összeállított menü.
 
A Cambridge-i Egyetem tudósai mesterséges intelligencia segítségével jósolták meg, milyen mértékben egészségesek a kávézók, elvitelre ételt készítő helyek és éttermek menüi Nagy-Britanniában – majd az információk alapján feltérképezték, vajon melyik a legegészségesebb és a legkevésbé egészséges élelmiszer-környezet az adott területen.
 
Eredményeik – melyeket a Health & Place folyóiratban tettek közzé - rávilágítanak arra, hogy a leginkább rászoruló területeken élő emberekre kettős teher nehezedik. Az egy főre jutó élelmiszerárusító-helyekből dupla annyi van a hátrányos helyzetű területeken, mint a legkevésbé azokon, ráadásul ezek a helyek általában kevésbé is egészségesek.
 
A nem otthon készített ételek – legyen szó kocsmában, kávézóban vagy étteremben elfogyasztott vagy elvihető főtt ételekről – egyre nagyobb arányban fogynak. Pedig ez az étel általában magasabb kalóriát, telített zsírt és sót tartalmaz, sőt, kevésbé tápláló, mint a magunk sütötte, főzte ételek.
 
Egészséges ez a menü? – Megmondja a mesterséges intelligencia
Egészséges ez a menü? – Megmondja a mesterséges intelligencia
 
A tanulmányok következetesen kimutatták, hogy minél többet eszik az ember az otthonán kívül – különösen gyorsételeket –, annál rosszabb az étrendje és annál nagyobb a testsúlya. A kutatók megjegyezték, hogy az Egyesült Királyságban általában több gyorsétterem is található a rászoruló negyedekben.
 
A mesterséges intelligencia alapos betekintést nyújtott
 
Persze, nem minden menü egyforma – némelyik egészségesebb a másiknál –, de keveset tudni arról, vannak-e különbségek a városrészek között az otthonon kívüli élelmiszerelárusító helyek egészségessége tekintetében.
 
Ennek feltárására érdekében vizsgálta meg Yuru Huang, a Cambridge-i Egyetem Orvosi Kutatási Tanács (MRC) Epidemiológiai Osztályának Gates Cambridge-i tudósa a munkatársaival csaknem 55 ezer ételárusító hely étlapját a Just Eat online ételrendelési és -kiszállítási platformon.
 
Mivel nem minden élelmiszerárusító hely van fenn a Just Eat-en, ezért a kutatócsapat egy mesterségesen intelligens „mélytanulási” modellhez fordult, melyet a Just Eat adatok egy részhalmazán képeztek ki, hogy megjósolják az étlapok egészségességét Nagy-Britanniában, minden élelmiszert árusító helyen – összesen közel 180 ezer üzletből, amelyeket négy kategóriába soroltak.
 
Amikor a csapat tesztelte modelljét, felfedezte, hogy az üzlet neve volt a legjobb támpont az étlap egészségességének előrejelzésében.
 
Eredményeik alapján átlagosan az éttermekben volt a legegészségesebb menü. Ezt a kávézók követték, a büfék és a teázók, majd pedig a kocsmák, bárok és fogadók. A lista végére kerültek a gyorsétterem és elvitelre ételt árusító helyek.
 
A kutatócsoport földrajzi adatok segítségével térképezte fel az élelmiszerüzleteket, összegezve az összes ételt árusító üzlet átlagos étlapjának egészségességét helyi önkormányzati szinten.
 
Hármas teher az embereken az egészségtelen környezet
 
A szakemberek rámutattak: általában minél magasabb a nélkülözés egy adott területen, annál alacsonyabb az étlap átlagos egészségessége az otthonon kívül ételt kínáló helyeken – plusz, az ételárusító üzletek mind a négy kategóriája kevésbé volt egészséges a hátrányosabb helyzetű területeken.
 
Egyértelmű mintázat mutatkozik meg egy adott területen az ételt árusító helyek menüjének egészségessége és a nélkülözés mértéke között, ami kettős terhet róhat a hátrányos helyzetű városrészekben élő emberekre. Környezetükben jellemzően több az ételt kínáló ütlet, s ezek általában kevésbé egészségesek a jobb helyzetben levő városrészekben levőkhöz képest – jegyezte meg Huang.
 
Hozzátette: ezen felül egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a legalacsonyabb jövedelműek nagyobb valószínűséggel elhízottak, ha olyan területeken élnek, ahol nagy arányban találhatók gyorséttermek. Nos, ez akár hármas terhet is jelenthet az ilyen területeken élők számára.
 
A kutatók elismerik, hogy az étlap egészségességi pontszáma nem tér ki annak bonyolultabb részleteire - például az adagok méretére, a főzési módokra és az élelmiszer-feldolgozás szintjére.
 
Ez fontos lehet, hiszen segíthetnek az olyan beavatkozások, mint az önkormányzatok által bevezetett egészséges étkeztetési díjak – amelyek figyelembe vesznek szempontokat, mint például a kisebb adagok, a sócsökkentés és az étolaj cseréje.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.