2023. 12. 18. - 11:00

Gondolatolvasó sisak segíthet agyvérzés és bénulás után

Gondolatolvasó sisak segíthet agyvérzés és bénulás után

Úttörő jellegű gondolatolvasó sisakot fejlesztettek ki a tudósok, amely képes az agyhullámokat lefordítani szavakká. A találmány nem kevés betegnek segíthet.

Komoly segítség született azoknak, akik agyvérzésen estek át és emiatt lebénultak és/vagy beszélni sem tudnak megfelelően.
 
A tudósok kifejlesztettek egy úttörő „gondolatolvasó sisakot”, amely képes az agyhullámokat szavakká fordítani. A figyelemre méltó technológia egy érzékelővel borított sisak. Elemzi az agy specifikus elektromos aktivitását, miközben viselője gondolkodik és szavakká alakítja azt.
 
A találmány a Sydney-i Műszaki Egyetem csapata fejlesztése. A szakemberek úgy vélik, a sisak forradalmasíthatja az agyvérzés vagy bénulás miatt beszélni nem tudók ellátását.
 
Gondolatolvasó sisak segíthet agyvérzés és bénulás után
Gondolatolvasó sisak segíthet agyvérzés és bénulás után
 
Egy videót is megjelentettek, amelyen látható, amint egy ember a képernyőn megjelenő mondaton gondolkodik, majd a képernyő vált és megjelenik a mesterséges intelligencia-modell által dekódolt, mondta, szinte tökéletes egyezéssel.
 
„Ez a kutatás úttörőnek számít a nyers EEG-hullámok közvetlen nyelvre fordításában, ami jelentős áttörés ezen a területen. Ez az első, amely diszkrét kódolási technikákat épít be az agyból szövegbe fordítás folyamatába és innovatív megközelítést vezet be a neurális dekódolásba” – mondta el CT Lin professzor, a projekt vezető kutatója.
 
Hozzátette: a nagy nyelvi modellekkel történő integráció új határokat nyit az idegtudomány és a mesterséges intelligencia terén is.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.