2023. 10. 16. - 10:30

Ha akarjuk, a chatbotok is lehetnek terapeuták?

Ha akarjuk, a chatbotok is lehetnek terapeuták?

A chatbotok akár terapeuták is lehetnek – amennyiben akarjuk. Az OpenAI mesterséges intelligenciával foglalkozó cég egyik menedzsere a közelmúltban megdöbbenést keltett azzal, hogy azt írta, érzelmes, személyes beszélgetést folytatott a ChatGPT-vel.

Meghökkenést váltott ki nemrég egy, az OpenAI mesterséges intelligenciával foglalkozó cégnél dolgozó menedzser, aki állítja, hogy meglehetősen érzelmes, személyes beszélgetést folytatott cége chatbotjával, a ChatGPT-vel.
 
„Soha nem próbáltam még a terápiát, ez viszont valószínűleg az”-  közölte Lilian Weng az X-en, (korábban Twitter). Posztjával negatív kommentárok özönét váltotta ki, amelyekben azzal vádolják, lealacsonyítja a mentális betegségeket.
 
Weng ChatGPT-vel való interakcióját azonban a Nature Machine Intelligence folyóiratban megjelent kutatás is bemutatta, amelyet a placebo-effektus egy változatával magyaráz.
 
Ha akarjuk, a chatbotok is lehetnek terapeuták?
Ha akarjuk, a chatbotok is lehetnek terapeuták?
 
A Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology - MIT) és az Arizonai Állami Egyetem csapata több mint 300 önkéntest kért meg, hogy lépjenek kapcsolatba a mentális egészségügyi mesterséges intelligencia-programokkal. Fel is készítették őket arra, hogy mire számíthatnak.
 
Egyeseknek azt mondták, hogy a chatbot empatikus, másoknak azt, hogy manipulatív. A harmadik csoportnak azt, hogy semleges.
 
Azok, akik úgy tudták, egy gondoskodó chatbottal beszélgetnek, sokkal nagyobb valószínűséggel látták megbízhatónak chatbot-terapeutáikat, mint a többi csoport.
 
„E tanulmányból azt látjuk, hogy bizonyos mértékig a mesterséges intelligencia a szemlélő mesterséges intelligenciája” – mondta a jelentés társszerzője, Pat Pataranutaporn.
 
Az egyre gyűlő startupok egyébként már évek óta szorgalmazzák a terápiát, a társasági kapcsolatokat és egyéb mentális egészségügyi támogatást kínáló mesterséges intelligencia-alkalmazásokat – nagy üzletnek számít.
 
A terület azonban, úgy tűnik, a vitákban villámhárító marad.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.