2024. 01. 11. - 09:40

Helyettesíthetik a robotkutyák a valódit

Helyettesíthetik a robotkutyák a valódit

A kisállat-robotok képesek helyettesíteni az igazi ebeket, mivel a tapasztalatok szerint csökkentik az embereknél a stresszt – állítják a kutatók.

Úgy tűnik, képesek a kisállat-robotok az ember legjobb barátja helyébe lépni – hasonló hatással bírnak ugyanis a stressz csökkentése terén, mint a valódi kutyák.
 
Egy új tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik 2 hónapig éltek egy kisállat-szerű robot társaságában, alacsonyabb szintű stresszt tapasztaltak - hasonlóan a kutyát tartókhoz.
 
A japán Jichi Egészségtudományi Egyetem csapata egy kis pingvinre emlékeztető robotot alkalmazott, amelynek két lába volt és ugyanolyan testhőmérséklettel rendelkezett, mint az emberek.
 
Népszerű robotkutya az Aibo
Népszerű robotkutya az Aibo
 
A bot egy kamerával követi gazdáját és a kezéhez ér, hogy egy kis babusgatást kérjen. Képes szemkontaktust teremteni és fókaszerű hangokkal kommunikál.
 
A szakértők felfedezték, hogy az oxitocin - amit „szerelemhormonként” is emlegetnek - szintje 2,2-szer magasabb volt azoknál, akik rendelkeztek ilyen robottal.
 
Eközben a kortizol szintje – a fokozott stressz hormonjelzője – megduplázódott azoknál, akiknél nem volt bot.
 
Egy robotnak összességében hasonló hatása lehet, mint az állatterápiának – fogalmaztak a kutatók az iScience folyóiratban.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.