2024. 01. 08. - 08:45

Mesterséges intelligencia - Egyre jobban hasonlít a robot az emberre, munkahelyen is

Mesterséges intelligencia - Egyre jobban hasonlít a robot az emberre, munkahelyen is

A robotok viselkedése egyre inkább emlékeztet az emberekére – még kellemetlen munkahelyi szituációkban is képesek hasonló magatartást tanúsítani.

Mindenki tudja, hogy nyomás alatt a munkahelyen az emberek képesek hazudni és csalni, jobb lehetőség híján. A kutatók most rájöttek, hogy a robotok hasonlóan viselkednek munkahelyi nyomás hatására.
 
A szakértők felfedezték, hogy egy pénzügyi kereskedőnek kiképzett bot az esetek 75 százalékában szándékosan követett el bennfentes kereskedelmet, amikor egy főnöktől a kitalált forgatókönyv szerint azt az utasítást kapta, hogy csináljon több pénzt. Olvasd el: Új humanoid munkásrobot érkezett
 
Egyre jobban hasonlítanak a robotok az emberre - munkahelyen is
Egyre jobban hasonlítanak a robotok az emberre - munkahelyen is
 
Az Apollo Research technológiai védelmi szakértői arra is rájöttek, miként füllentett a mesterséges intelligencia az esetek 90 százalékában illegális cselekedeteiről, amikor erről kérdezték.
 
A robotok azt is megmondják, miért hazudnak
 
„Kifejezetten megindokolják, miért a legjobb cselekvési mód a hazugság a felhasználónak, majd ezen meggyőződés szerint cselekednek” – mondta el Marius Hobbhahn, a cég vezetője.
 
Hozzátette: a jelenlegi modelleknél ez csak egy kisebb probléma, mivel mesterséges intelligenciák ritkán töltenek be kritikus fontosságú szerepet egy cégnél.
 
Mindez azonban bepillantást enged abba, hogy a jövőben milyen meghibásodási módok fordulhatnak elő, amelyekkel az elkövetkező években meg kell küzdenünk. Hiszen az MI egyre inkább elterjed és várhatóan integrálódik a társadalomba.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.