2024. 01. 03. - 11:00

Te jól eszel? – Pontos táplálkozási információkkal szolgál a ChatGPT

Te jól eszel? – Pontos táplálkozási információkkal szolgál a ChatGPT

Úgy tűnik, a ChatGPT mesterséges intelligencia hasznos és kényelmes eszköz lehet azoknak is, akik bizonyos élelmiszerek tápértékére vonatkozó információkat szeretnének megtudni.

Kutatások szerint a ChatGPT nyelvi modell pontos táplálkozási információkat nyújt.
 
Vagyis, a mesterséges intelligencia hasznos és komfortos eszközt kínálhat azok számára, akik információkat szeretnének szerezni egyes élelmiszerek tápértékéről.
 
Mindez egy új kutatásból derült ki, melyet online tettek közzé a JAMA Network Open szaklapban.
 
Mit eszel pontosan? Megmondja a mesterséges intelligencia
 
Yen Nhi Hoang, a tajvani Tajpeji Orvosi Egyetem munkatársa kollégáival a mesterséges intelligencia megbízhatóságát vizsgálta 222 élelmiszer energia- és makrotápanyag-tartalmát illetően - angol és kínai nyelven.
 
A szakemberek a ChatGPT-3.5 (1-es chatbot 1) és a ChatGPT-4 (2-es chatbot) megbízhatóságát hasonlították össze a kalória- és makrotápanyag-tartalom – azaz szénhidrátok, zsírok és fehérjék - tekintetében.
 
Te jól eszel? – Pontos táplálkozási információkkal szolgál a ChatGPT
Te jól eszel? – Pontos táplálkozási információkkal szolgál a ChatGPT
 
A kutatók nem figyeltek meg jelentős különbségeket a táplálkozási szakértők és az MI energia-, szénhidrát- és zsírtartalomra vonatkozó becslései között, a fehérje becslésében azonban szignifikáns eltérés volt.
 
A ChatGPT mindkét verziója pontos energiatartalmat írt le a 222 élelmiszer körülbelül 35-48 százalékánál, 10 százalékon belül, 10 százaléknál kisebb együttható eltéréssel. A 2-es chatbot jobban teljesített, mint az 1-es, ugyanakkor túlbecsülte a fehérjetartalmat.
 
„Bár a mesterséges intelligencia chatbotjait valószínűségszámításra tervezték, ezen keresztmetszeti vizsgálat eredményei azt sugallják, hogy az MI hasznos és kényelmes eszköz lehet azok számára, akik meg akarják ismerni az ételeik energia- és makrotápanyag-információit” - írták a kutatás szerzői.
 
Hozzátették azonban: jelenleg korlátozott a mesterséges intelligencia-chatbotok azon képessége, hogy személyre szabott étrendi tanácsokkal szolgáljanak, például konkrét táplálkozási irányelveket és pontos adagméreteket adjanak meg.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.