2006. 07. 07. - 12:41
A Fondü

A Fondű egy speciális sajtétel, a svájciak a fondűevést, mint hagyományként emlegetik, előszeretettel készítik baráti összejöveteleken.
A szó francia eredetű, jelentése többféle sajtkülönlegesség összekeverése, megolvasztása. Svájcban a fondű fogyasztása olyan mint, hazánkban az egy tálból való cseresznyézés, a vidám szertartás színesebbé teszi a baráti együttléteket. A fondüevés egy svájci mondás szerint az életöröm légkörét teremti meg. A fondűt számos formában el lehet készíteni, A klasszikus fondű készítése során különféle sajtokat olvasztunk egybe, könnyű borokkal higítjuk, és kockára vágott pirítóst, almát,és nagyobb szőlőszemeket mártunk a megolvadt sajtba. A húsos fondü során pácolt húskockákat, gombócokat vagy húscsíkokat különféle szószokba, és a fondüedénybe mártunk, a forró olajban pillanatok alatt átsülnek. A csokis fondükészítés során a fondü edényben csokoládés, cukros vagy tejszínes, édes mártást készítünk, és apróra vágott gyümölcsöket mártogatunk bele.
A fundű azon olvasóink számára lehet érdekes akik szeretnek új dolgokat kipróbálni, megízlelni.

Klasszikus svájci sajtos fundű
Hozzávalók:
60 dkg ementáli sajt
30 dkg eidami sajt
10 dkg füstölt krémsajt
2 dl száraz fehérbor
1 gerezd fokhagyma
6 cl konyak vagy cseresznyepálinka
ízlés szerint őrölt bors, reszelt szerecsendió, fehérbors, őrölt gyömbér
1/2 kg finom félbarna kenyér
3 kávéskanál keményítő
1 csipet szódabikarbóna
Elkészítése:
Kockázzuk apróra a sajtot, és tegyük félre. A kenyeret szeleteljük fel, majd vágjuk kockára. A fokhagymával dörzsöljük be a fondü-edényt, majd összezúzzuk a fokhagymát, és az edénybe tesszük. Hozzáadjuk a bort és a keményítőt, majd alágyújtunk, és melegíteni kezdjük. Ezután beletesszük a sajtokat, és folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg homogén lesz. Beleönjük a cseresznyepálinkát, hozzáadjuk a szódabikarbónát, borsozzuk, fűszerezzük a szerecsendióval. Az asztal közepére állítjuk, folyamatosan melegítjük, és a kenyérkockákat mártogatjuk a sajtba. Savanyúságot, uborkát, gyöngyhagymát kínálhatunk mellé.
Csibe
A hír támogatója:
Minden ami Internet -> MCOnet Hungary: www.mconet.hu
Szólj hozzá: Gasztronómiai rovatunkhoz: A Fondü
A fundű azon olvasóink számára lehet érdekes akik szeretnek új dolgokat kipróbálni, megízlelni.

Klasszikus svájci sajtos fundű
Hozzávalók:
60 dkg ementáli sajt
30 dkg eidami sajt
10 dkg füstölt krémsajt
2 dl száraz fehérbor
1 gerezd fokhagyma
6 cl konyak vagy cseresznyepálinka
ízlés szerint őrölt bors, reszelt szerecsendió, fehérbors, őrölt gyömbér
1/2 kg finom félbarna kenyér
3 kávéskanál keményítő
1 csipet szódabikarbóna
Elkészítése:
Kockázzuk apróra a sajtot, és tegyük félre. A kenyeret szeleteljük fel, majd vágjuk kockára. A fokhagymával dörzsöljük be a fondü-edényt, majd összezúzzuk a fokhagymát, és az edénybe tesszük. Hozzáadjuk a bort és a keményítőt, majd alágyújtunk, és melegíteni kezdjük. Ezután beletesszük a sajtokat, és folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg homogén lesz. Beleönjük a cseresznyepálinkát, hozzáadjuk a szódabikarbónát, borsozzuk, fűszerezzük a szerecsendióval. Az asztal közepére állítjuk, folyamatosan melegítjük, és a kenyérkockákat mártogatjuk a sajtba. Savanyúságot, uborkát, gyöngyhagymát kínálhatunk mellé.
Csibe
A hír támogatója:
Minden ami Internet -> MCOnet Hungary: www.mconet.hu
Szólj hozzá: Gasztronómiai rovatunkhoz: A Fondü