2009. 12. 10. - 14:31
A legmodernebb gasztronómia az Update Café-ban

A fitness guru Schobert Norbi különleges éttermbében hazánkban még újdonságnak számító technológiákkal dolgozik. Többek között erről kérdeztük az étterem vezetőjét, Szűcs Sándort, aki nem mellesleg a Magyar Nemzeti Szakács Válogatott és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség budapesti elnökségi tagja is.
- 1993-ban a Budapest Hilton-ban kezdtem szakács tanulóként majd szakácsként, utána a Budao Hotelben lette chef helyettes, ez után Németországba kerültem és a Knochenhauer Amsthaus szakácsgárdáját erősítettem. 2002-ben ismét itthon vállaltam munkát, a Grandhotel Galya**** konyhafőnökeként. Ez után a Zila Kávéház Krisztina Cukrászda és Étterem konyhafőnöke lettem.
Szűcs Sándor, az Update Café mesterszakácsa
- Jelenleg pedig Schobert Norbert egyik éttermét vezeti, ahol különleges technikákkal dolgoznak. Mesélne erről?
- Így van, a neve pedig Update Café. A különlegessége abban áll, hogy az Update rendszerű ételek, a csökkentett szénhidrát tartalmú, illetve a cukormentes alapanyagok vannak összefűzve a legmodernebb gasztronómiával. Lényegében ez egy fúziós konyha, amiben a sous vide technológia vagy akár a molekuláris gasztronómia is megjelenik.
A minimál dizájn ellenére az ételek rendkívüli látványt nyújtanak
- Mit jelent pontosan a sous vide technológia?
- Ez egy vákuum alatt, alacsony hőmérsékleten történő hőkezelés, majd egy befejező fázisú készre sütést takar. Az ezzel a technológiával elkészített húsoknál minden olyan anyag, ami megtalálható benne, az benne is marad, eltérően a hagyományos módon sütött húsoknál. Olyan ízhatást és textúrát tudunk ezáltal elérni, amit más módon nem. Ez a technika van összekötve a modern étrenddel, az Update vonallal, tálaláskor pedig minimál dizájnnal van ellátva. A gasztronómia legmagasabb szintjére emelve mutatjuk be ezt az egész rendszert, ilyen még sehol máshol nem volt korábban.
Az Update Caféban Norbival és Rékával is találkozhatunk
- Milyen rendezvényekkel várják a különlegességek iránt fogékony vendégeket?
- Mivel még csak 2 hete nyitottunk, mostanában érkezett el az idő, hogy különböző rendezvényeket, vacsoraesteket szervezzünk. Általában a hét elején rendezzük meg a Kávéházi beszélgetés Norbival nevű kezdeményezésünket. ami egy kötetlen hangulatú vacsorát jelent. De Rékával is találkozhat, aki szeretne, a Csajos Esték keretén belül. Mindegyik rendezvényhez tartozik egy négyfogásos vacsorasor is.
Az itt készült ételek nem emelik megdrasztikusan a szervezet vércukorszintjét
- Az évek során több neves szakácsversenyen is részt vett, szép eredményekkel. Tervezi már a következő megmérettetést?
- A következő évi versenynaptárban a Luxemburgi Világbajnokság szerepel, ahová mindenképpen szeretném majd kijutni. Valószínű, hogy a Magyar Nemzeti Válogatott keretein belül fogok nevezni a versenyre csapatban. Ez előtt mindig egyénileg voltam kint a nemzetközi versenyeken. A jövő évet tekintve ez a fő célom, valamint, hogy magas szinten képviseljem a magyar gasztronómia érdekeit.
MCOnet-Kovács Tünde
Étterem Online
Szólj hozzá a fórumon!