2005. 07. 06. - 14:27
A német konyha és étkezési szokások

A mai német ételek szülőhazája a XVII-XVIII. századi udvarok és polgári házak.
Sok étel átvételével illetve finomításával a francia konyha is megjelent Németországban, ami a Rajna vidékére jellemző. Eltérő éghajlati viszonyai miatt a főzési szokások tájegységenként változnak. A főzéshez legszívesebben vajat, margarint, vagy növényi olajat használnak. Kedvelt fűszerük a szerecsendió, a bors, majoránna és babérlevél, a vadas ételek készítéséhez illetve a zöldpetrezselyem minden ételükhöz elengedhetetlen.
A németek kedvelik a leves jellegű egytálételeket, krémleveseket. A különböző édesvízi és tengeri halakat, rákokat, kagylókat előételként és főételként hidegen vagy melegen tálalják. Egyik jellegzetes hideg ételük a Hacke Peter, ez darált sertéshús fűszerezve, amit nyersen fogyasztanak. Közkedveltek a virslifajták, mint például a Wurstok és a Frankfurter. Az úgynevezett egybesült húsokat (marha, csirke, kacsa, sertés) bő lében párolják, a pároláshoz almabolt, fehér-vagy vörösbort használnak. Köretként sós burgonyát, párolt édes és savanyú káposztát, vagy almával párolt vöröskáposztát fogyasztanak. Hazánktól eltérően a salátát önálló fogásként tekintik, általában olajos joghurtos dressingeket készítenek. Sokféle és jó minőségű kenterfélékkel büszkélkedhetnek. Kávéjuk hosszúra főzött gyenge filterkávé, melyhez, hagyományukhoz híven süteményeket esznek. Nemzeti italuk a sör.
Nem hiába tartja úgy az egyik német mondás: " Essen und trinken halt Leib und Seele zusammen!" (azaz: az evés és az ivás tartja össze a testet és a lelket!)
Csibe
szólj hozzá!
A németek kedvelik a leves jellegű egytálételeket, krémleveseket. A különböző édesvízi és tengeri halakat, rákokat, kagylókat előételként és főételként hidegen vagy melegen tálalják. Egyik jellegzetes hideg ételük a Hacke Peter, ez darált sertéshús fűszerezve, amit nyersen fogyasztanak. Közkedveltek a virslifajták, mint például a Wurstok és a Frankfurter. Az úgynevezett egybesült húsokat (marha, csirke, kacsa, sertés) bő lében párolják, a pároláshoz almabolt, fehér-vagy vörösbort használnak. Köretként sós burgonyát, párolt édes és savanyú káposztát, vagy almával párolt vöröskáposztát fogyasztanak. Hazánktól eltérően a salátát önálló fogásként tekintik, általában olajos joghurtos dressingeket készítenek. Sokféle és jó minőségű kenterfélékkel büszkélkedhetnek. Kávéjuk hosszúra főzött gyenge filterkávé, melyhez, hagyományukhoz híven süteményeket esznek. Nemzeti italuk a sör.
Nem hiába tartja úgy az egyik német mondás: " Essen und trinken halt Leib und Seele zusammen!" (azaz: az evés és az ivás tartja össze a testet és a lelket!)
Csibe
szólj hozzá!
