2007. 12. 06. - 21:19

A pálinkafőzők sok tiszta pálinkát öntöttek a pohárba! - Sikeres volt a HunDeszt Pálinkaverseny – Százhetvenhat érem született - Étterem - Gasztronómia

A pálinkafőzők sok tiszta pálinkát öntöttek a pohárba! - Sikeres volt a HunDeszt Pálinkaverseny – Százhetvenhat érem született - Étterem - Gasztronómia
Étterem - Gasztronómia - Minden eddiginél sikeresebb volt és nemzetközivé is lett a 2007. évi HunDeszt Pálinkaverseny.
Ennyien még soha nem neveztek be a megmérettetésre, összesen huszonöt főzde, köztük három határon túli, 220 pálinkáját illetve párlatát értékelte a szakmai zsűri. A végeredmény: 176 érem, 57 arany, 76 ezüst és 43 bronz megoszlásban. Az aranyérmesek közül pont egy tucat pálinka bizonyult championdíjasnak. A legeredményesebb kereskedelmi főzde az Agárdi Pálinkafőzde Kft. lett, a legeredményesebb egyéni főzetőnek Pelle László bizonyult, míg a média képviselőinek különdíját a Miskolci Likőrgyár Zrt. Prekop Pálinkafőzde nyerte el.

HunDeszt Pálinkaverseny

HunDeszt Pálinkaverseny


HunDeszt PálinkaversenyA hagyományoknak megfelelően a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács (MSZSZT) november végén ismét megrendezte pálinkaversenyét, amely HunDeszt néven már a harmadik volt, a versenyek történetét tekintve azonban már a hetedik – és immár nemzetközi. A HunDeszt történetében először küldtek párlatokat hazai megmérettetésre, így érkeztek versenyzők a Felvidékről, Erdélyből és a Vajdaságból is. Szereplésük meglepően sikeres volt.

A hazai színeket 19 főzde képviselte, akik összesen 186 mintát bocsátottak zsűrizésre, érmet 148 pálinkával, illetve párlattal nyertek. Három bérfőzető is rajthoz állt, ők 17 pálinkát hoztak, amelyekből 15 nyert érmet. A bérfőzetők között van olyan, amelynek minden egyes pálinkája nyert valamilyen érmet. A határon túlról 18 párlat érkezett, közülük 13 éremmel nyakában távozott a versenyről

Nagy András, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója külön kiemelte a határon túli főzdék jó teljesítményét, amely magukat a versenyzőket is meglepte. Az idén azonban jól szerepeltek a bérfőzők is. „Látszik, hogy a bérfőzetők is odafigyelnek a pálinkára és megválogatják, melyik üzembe viszik lefőzetni pálinkájukat. Igényességük a gondosan megválogatott alapanyagtól kezdve egészen odáig terjed, hogy már egyáltalán nem a legközelebbi főzdét választják, hanem a lehetőség szerinti legjobbat” – mondta az igazgató. Nagy András kiemelte, az idén különösen jól szerepeltek a meggy- és a törkölypálinkák.

HunDeszt Pálinkaverseny

HunDeszt Pálinkaverseny




A 2007. évi HunDeszt Pálinkaversenyre összesen 220 tételt neveztek, amelyek közül összesen 176 érmes lett. Aranyérmet 57, ezüstöt 76, bronzérmet 43 pálinka nyert. „Ez nagyon magas arány, azt mutatja, hogy a pálinkafőzők fejlődnek és a mind magasabb minőségre törnek” – mondta a Szövetség igazgatója.

Az aranyérmes pálinkák közül pontosan egy tucatnyi, azaz tizenkét darab championdíjas lett.
A legeredményesebb kereskedelmi főzde az Agárdi Pálinkafőzde Kft. lett.
A legeredményesebb egyéni főzetőnek Pelle László bizonyult.
A médiaképviselőinek különdíját a Miskolci Likőrgyár Zrt. Prekop Pálinkafőzde Bio Vadalma Pálinkája nyerte el.

A 2007. évi HunDeszt Pálinkaverseny célja változatlanul az, hogy fórumot biztosítson a pálinka- és párlatkészítők termékeinek megmérettetésére. Mégpedig azért, hogy elősegítse a minőség folyamatos javulását, a fogyasztók és a termelők szemléletének fejlődését, a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítését, és a pálinka minél szélesebb körben való elismerését.
A versenyen csak olyan pálinkák és párlatok (100 százalék gyümölcsalapú desztillátum) vehettek részt, amelyek megfelelnek a hazai előírásoknak. A versenyre nevezhettek pálinka- és párlatfőző társaságok, egyéni pálinka- és párlatfőzetők és, a gyártó hozzájárulásával, a kereskedő szervezetek, valamint a bérfőzők is. Idén összesen tizenkilenc főzde 163 terméke került a kóstolóbírák poharába, ami azt jelenti, hogy nőtt a nevezők és több mint duplájára emelkedett a nevezett tételek száma is.

Savanya Klára és Savanya Géza - HunDeszt Pálinkaverseny

Savanya Klára és Savanya Géza - HunDeszt Pálinkaverseny

A mintákat húsz pontos bírálati lapon értékelték, elbírálva a technológiai korrektséget (figyelembe véve az alapanyagot, a cefrézési-, erjesztési-, elválasztási, esetleg érlelési hibákat), a gyümölcs jellegét (a fajtán belüli specifikációk figyelembevételével), az íztisztaságot és a harmóniát. Az arany-, ezüst-, és bronzérem mellett az egyes kategóriákban az aranyérmet nyert tételek közül, a bírálók visszakóstolását követően a legjobbat champion címmel jutalmazták. A bírálók az egyéb gyümölcscsaládonként is odaítélhették a champion díjat az aranyérmes tételeknek, de csak akkor, ha azokból legalább három nevező, legalább tíz mintája versenyzett.

Évről évre emelkedik a HunDeszt Pálinkaversenyre benevezett pálinkák és párlatok száma. Az első HunDeszt Pálinkaversenyre 78 mintát neveztek, tavaly már 163 tételt. Idén pedig 220 pálinka és párlat méretett meg a nemzetközivé lett versenyen. A 2007. évi HunDeszt Pálinkaverseny a Magyar Szeszipari Szövetség és terméktanács szervezésében a hetedik pálinkaverseny volt. A megmérettetés 2005-ben és 2006-ban már ezen a néven futott, előtte a VinAgora keretein belül rendezték a „tetemrehívást”, 2001 és 2003 között pedig a Kecskeméti Hírös napok alatt rendezték meg a Kecskeméti Pálinka versenyeket.

A pálinka 2004-ben szerzett nemzetközi védettséget. A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Pálinka Tagozatának 13 tagja van, ők a kereskedelmi pálinka-előállítás mintegy 70 százalékát fedik le. Rajtuk kívül még 34 kereskedelmi főzde és mintegy 555 bérfőzde működik Magyarországon. Ma Magyarországon körülbelül 580 ezer hektoliterfoknyi gyümölcspálinka kerül kereskedelmi forgalomba, ami körülbelül 1,3 millió liternek felel meg. A termelés ennél több, hiszen a pálinkát szeszes italok alapanyagaként is felhasználják. A kivitel nem jelentős, szinte az egész termelést a belföldi piacokon értékesítik. Jelentős a törkölypálinka-előállítás is, amelynek mennyisége a gyümölcspálinka-termelés 10-20 százalékát teszi ki.

Az MSZSZT tagjai 2002-ben 389 ezer, 2003-ban 330 ezer hektoliter fok pálinkát termeltek. A hazai szeszesital-fogyasztás tiszta szeszre vetítve egy főre 3,5 liter. Ebben minden pálinka, így a bérfőzött mennyiség is benne van, annak aránya körülbelül 0,6 liter. A kereskedelmi forgalomba kerülő pálinkákból az egy főre jutó éves fogyasztás körülbelül másfél-két deciliter.


Az HunDeszt Pálinkaverseny fővédnöke
Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter


HunDeszt - MCOnet

Szólj hozzá a fórumon!: A pálinkafőzők sok tiszta pálinkát öntöttek a pohárba! - Sikeres volt a HunDeszt Pálinkaverseny – Százhetvenhat érem született - Étterem - Gasztronómia

További étterem – gasztronómia ajánlatok: etterem.mconet.biz

Étterem – gasztronómia linkajánló: etteremlink.mconet.biz

Küldjön képeslapot ismerősének!: kepeslap.mconet.biz


A hír támogatója:

Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés.
Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.