2005. 08. 16. - 17:19

Az Alföld gasztronómiája és étkezési szokásai

Az Alföld gasztronómiája és étkezési szokásai
Most az "Alföld" gasztronómiája kerül bemutatásra.
Földrajzi fekvése, az életmód, a nyersanyagok meghatározzák az étkezést, és az ételeik készítésének módját is. Itt alakult ki a még mai napig is kedvelt bográcsban főzés. Egy alföldi mondás szerint a magyar ember annyira kedveli a szalonnát, hogy: "reggelire kenyér van szalonnával, ebédre szalonna van kenyérrel, vacsorára pedig a kettő együtt". Valóságos rítusa lett a szalonna sütésének. A kiskunság az Alföld része az itt letelepedett kunok szívesen főztek burgonyát, krumplis palacsintát, füstölt kolbásszal krumplisalátát. A káposztát télire metéltre vágva savanyították, és vermekbe rakták a fagy elől. Szeged környékén ma is megtalálhatjuk az évszázados hagyományokat, mi is juthatna először eszünkbe, mint a halpaprikás. A hal fontos alapanyaga e vidéken élők étrendjének, amit sokféle változatban készítenek. E vidék különlegességének számít a "marhaállás" amely a marha fejéből és lábából főzött kocsonya. Az édes és ízletes fonott kalács ünnepkor kerül asztalra, húsvétkor, halottak napján, lakodalmak alkalmával. A Felső-Tisza-vidék, a Nyírség paraszti táplálkozása sok hasonlóságot mutat az eddig tárgyalt vidékkel. A pergelt leves, egyszerűen, gyorsan megfőzhető egytálétel. Ugyancsak száraztésztával, bográcsban főzték a perecek alatt elkészíthető tejlevest. Néhány jellegzetes alföldi étel: Birkapörkölt, Báránypaprikás, Lebbencsleves, Halászlé, Debreceni bogdánpecsenye és a Kiskunsági bélszíntekercs.

csibe

Szólj hozzá: Az Alföld gasztronómiájához!




Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.