2005. 07. 28. - 10:33
Bolgár, görög konyhaművészet

A Balkáni félsziget keleti és déli részén a főzési és étkezési szokások sok hasonlóságot tanúsítanak.
A bolgárok levesei főként zöldségekből készülnek, savanykás ízük titka a joghurt. Húsgombócokat és csirkehúsdarabkákat adnak bele. Sok kagylót, halat, egyéb tengeri állatokat fogyasztanak, olívaolajban ropogósra sütik, citromos olajos salátákkal tálalják.
A vágóállatok közül legkedveltebb hús a bárány és birka. A birkahúsból készített djuvcsek, muszakák minden balkáni nép konyháján megtalálhatók. A bolgár roston sütött kolbászkák a kebabcse, a fűszeres, roston vagy zsírban sütött húspogácsa a kufje. Gasztronómiájukban a saláták nagy szerepet játszanak. Desszertjeik túl édesek, mézzel vagy cukorsziruppal készülnek, a racsel pedig egy mustszirupban kifőzött édesség. A friss rózsalevelet vízben főzve cukrot adnak hozzá amíg besűrűsödik, majd egy kis citromsavat, hogy ne kristályosodjon.
A görög konyhán érződik a török hatás. Kedvelik a tengeri termékeket, halat, rákot, kagylót. Bőven terem az olívabogyó, amit exportálásra és ételek ízesítésére termelnek. Salátaválasztékuk gazdag. A vágóállatok közül a marha és a juhféléket, illetve a kecskét kedvelik. Boraik nehéz, édes, aromás borok.
csibe
Szólj hozzá

A vágóállatok közül legkedveltebb hús a bárány és birka. A birkahúsból készített djuvcsek, muszakák minden balkáni nép konyháján megtalálhatók. A bolgár roston sütött kolbászkák a kebabcse, a fűszeres, roston vagy zsírban sütött húspogácsa a kufje. Gasztronómiájukban a saláták nagy szerepet játszanak. Desszertjeik túl édesek, mézzel vagy cukorsziruppal készülnek, a racsel pedig egy mustszirupban kifőzött édesség. A friss rózsalevelet vízben főzve cukrot adnak hozzá amíg besűrűsödik, majd egy kis citromsavat, hogy ne kristályosodjon.
A görög konyhán érződik a török hatás. Kedvelik a tengeri termékeket, halat, rákot, kagylót. Bőven terem az olívabogyó, amit exportálásra és ételek ízesítésére termelnek. Salátaválasztékuk gazdag. A vágóállatok közül a marha és a juhféléket, illetve a kecskét kedvelik. Boraik nehéz, édes, aromás borok.
csibe
Szólj hozzá

