2005. 09. 20. - 18:55

Borismertető

Borismertető
Először a fehérborok néhány fajtáját szeretnénk pár mondatban ismertetni, de a vörösborkedvelők is olvashatnak néhány sort kedvenceikről.
Fehérborok:
Hárslevelű: ősi magyar borfajta, szőlője október végén érik, napfényben gazdag hegyoldalakon. Illata a hársfa virágára emlékeztet, zamata igen kellemes kicsit fanyar, egyesek "testes"borként jellemzik.
Tramini: igazi különlegességnek számít a fehérborok családjában, finom illatú, kicsit fűszeres zamatú lágy és elegáns bor.
Olaszrizling: szőlője október második felében érik, íze kicsit kesernyés és mégis tüzes.
Az aszúsodott terméséből természetes csemegebor készíthető.
Rajnai Rizling: rendkívül tüzes, zamatos karakteres bor. Férfias testet ölt.
Chardonnay: francia borkülönlegesség, a borok balerinájaként szokták emlegetni. Rendkívül elegáns, fogyasztói különlegességnek számít, köszönve ezt selymes és könnyed ízvilágának.

Vörösborok:
Merlot: mézédes termése, vérvörös színe és zamatos íze teszi a vörösborok egyik kiemelkedő fajtájává.
Kékoportó: német tájakról került be hazánkba. A Villányi-hegyen gazdag termést ad. Korán érő, és sok napfényt igényel. Illata az ibolyához hasonlít, íze pedig rendkívül zamatos. Ízletes rozébort is készítenek belőle. A borvidék legelterjedtebb vörösbort adó fajtája.
Kékfrankos: Csersavban gazdag, rubin vagy mélyvörös színű, zamatos bor, amit burgundinak is szoktak nevezni. Legbecsesebb vörösboraink közzé tartozik. Rozébora is egyre kedveltebbé kezd válni a borfogyasztók között.
Cabarnet Sauvignon: Íz világa a vörösborok között a leggazdagabb, gránátvörös színű, csersavban ás zamatban bővelkedő borfajta. Főleg vadpörköltekhez és vadpecsenyékhez ajánlható.
Cabarnat Franc: Magas cserzőanyagtartalmú, málnára emlékeztető ízű, kiváló minőségű bor, melynek fogyasztása kiemelkedő élményt nyújt.





csibe


Szólj
hozzá:rovatunk témáihoz.













Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.