2006. 12. 07. - 08:09

Étterem - Gasztronómia: Bor és Világ a Karikás Étterem és Panzió - ban – Hajdúszoboszló

Étterem - Gasztronómia: Bor és Világ a Karikás Étterem és Panzió - ban – Hajdúszoboszló
Étterem - Gasztronómia: Ünnepi pillanatra érkeztünk a hajdúszoboszlói Karikás Panzió
ba.


514_20061120130434_953.jpg A népszerű fürdőhely talán legnépszerûbb étterme a nyár kellõs közepére kellemes meglepetést idõzített, hiszen vadonatúj arculattal fogadja vendégeit.

Azt is mondhatnánk, hogy a Karikás nagyot csattant erre az idényre: hajdúsági csárdahangulat mellett az étterem központi részét vadászteremmé varázsolták, finom polgári hangulati elemekkel és boros palackokkal ízlésesen feldíszített, mennyezetig érõ, fényárban úszó gyönyörû komóddal.


Olyan vendéglátós centrumba érkeztünk, ahol a szakmát mívesen gyakorolja évrõl évre a tulajdonos és családja, Dianiska Csaba, aki találkozásunk kezdetén elmondta, hogy 1988-ban nyitotta meg az elsõ éttermi szárnyat, rá két évre a panziót, 1995-ben továbbfejlesztett és új szárnnyal gazdagodott.


764_20061120170218_473.jpg



Ahogy az egy jól prosperáló, dinamikus vállalkozásnál illik, az újabb attrakció sem maradt el, tíz év elteltével megint csak nagyléptékû beruházással fejlesztették szolgáltatásaikat. És valóban, ez a mostani csinosítás, fényesítés kitûnõre sikeredett. Érthetõen a borok irányába vetjük tekintetünket, a csárdagazda hamar reagál is.


747_20061120170218_100.jpg



Nagyszámú német ajkú vendégkör inkább a folyó borokat igényelte. Aztán nagyot fordult körülöttünk a világ és egyebek mellett az tapasztaltuk, hogy egyre szélesebb körben jelennek meg nálunk hazai vendégek, néhány éve pedig üzleti társaságok. Épp ez a tendencia tette szükségessé a speciális borlapunk kialakítását. Itt érdemes elidõznünk a hosszabb elemzés érdekében.


A Karikás Panzió étlapja igen sokszínû, rendkívül gazdag, érthetõ módon hajdúsági tájételekbõl, specialitásokból sincs hiány, de felvillantja a nemzetközi stílusjegyeket is. Ebbõl következõen a borlap is e stílusjegyekre kell, hogy "válaszoljon".


A lapokat forgatva elsõként a ház fehérborára fókuszálunk, Badacsonyi Szemelt Rizling (Szeremley Huba) indítja a sort, hogy aztán a fehérborok izgalmas csoportja következzen. Jó ötlet, hogy egyszerre négyféle fehérbor is felsorakozik, azonos áron. Aztán jönnek a figyelemreméltóbb pincészetek produktumai: Cserszegi Fûszeres (Bezerics és Németh), a Balatonfüredi Chardonnay (Figula Mihály), a Szekszárdi Chardonnay barrique (Chateau Kajmád), a Somlói Juhfark (Inhauser István).

S íme egy újabb üdítõ üzenet: a ház rosé boraként feltüntetett Villányi Rosé. Itt jegyezzük meg, hogy a Karikás szakmai csapata nagy figyelmet fordít a rosé mûfajára, ami arra utal, hogy az aktuális trendeket jó idõben követik.

146_20061120170218_555.jpg



Elemzésünk talán leggazdagabb szakaszához érkezünk a vörösborok taglalásánál. Példás a kínálat: 17 féle választható, mondhatjuk a legjelesebb borvidékek és pincészetek képviseletével. Dianiska Csaba határozottan állítja, hogy a tokaji boroknak folyamatosan teret kell biztosítani, mert a turistaforgalom, a külföldiek nagy száma ezt igényli is.


- A Borlap sem lehet egysíkú, a meghatározó fogyasztási trendeket kell hogy viszszatükrözze. Épp ezért idõnként változtatni is kell rajta, meghatározóan a vendégek igényeit figyelembe véve. A Karikás Panzió – megítélésünk szerint - bármely fõvárosi, nívósnak mondott étteremmel felveszi a versenyt borkínálatával, személyzete által képviselt szaktudással és nem utolsósorban a tulajdonos szakma iránti elkötelezettségével.


A hajdúszoboszló gyógyító víz - mint tudjuk - igazi csáberõ, de a most bemutatott vendéglátós oázis is felfedezésre érdemes. A négy csillag jogosságát ki-ki ítélje meg maga egy kellemes boros étkes kaland után. Dianiska Csaba ráadás fõétele, szintén dupla borkínálattal.

Tripolszky tányér (pulykamell fûszeresm sajttal töltve, roston pulykamell roston libamáj, patírozott szûzpecsenye, vegyes köret zöldséggel és gombamártással) Balatonfüredi Chardonnay-t (2003), valamint Villányi Jammertal Cuvée (2003), elõbbi a Figula Pincészettõl, utóbbi a Tiffán Pincészettõl. Karikás fatányéros (csirkemell roston, bélszín roston, sertésoldalas, császárszalonna, kolbászdíszítés).

Ajánlott borok:
Szekszárdi Chardonnay barrique (2001), Chateau Kajmád
Villányi Cabernet Sauvignon (2001), Csányi Pincészet

Elérhetőség:
Karikás Étterem és Panzió***
4200 Hajdúszoboszló Hőforrás u. 27-33.
Telefon/Fax: (36-52)-359-252;
Telefon: (36-52)-359-240, (36-52)-557-730
e-mail: karikas@externet.hu
web: karikas.mconet.biz

Mondja el véleményét az Étterem - Gasztronómia fórumon!: Karikás Étterem és Panzió – Hajdúszoboszló

A hír támogatója:
Minden ami Internet -> MCOnet Hungary: www.mconet.hu


Kapcsolódó cikk: Karikás Étterem és Panzió*** Hajdúszoboszló

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.