2005. 11. 22. - 16:15

Görög ételelek kivállósága a musszaka

Görög ételelek kivállósága a musszaka
A görög ételek egyik kiemelkedő különlegessége a musszaka, elkészítése elég sok munkát és energiát igényel, de megéri, mert a végeredmény fenséges lesz.
Hozzávalók:
50dkg padlizsán
50 dkg darált hús (birka, marha)
20 dkg krumpli
150 dkg reszelt sajt
2 kicsi hagyma
3 gerezd fokhagyma
40 dkg hámozott és kockára vágott paradicsom
1-2 pohár fehérbor
2 db babérlevél
2 kávéskanál majoránna
Só, bors
2 evőkanál liszt Hozzávalók a besamelhez:
3 tojás sárgája
Kevés liszt
2 dl joghurt
Reszelt sajt
Elkészítés: A padlizsánokat felszeleteljük, megmossuk és besózzuk, ezt követően puhulni hagyjuk. A krumplit is felszeleteljük, ezt is megsózzuk egy leheletnyit. Majd ha a zöldségek eleget puhultak, lemossuk róluk a sót, megtörölgetjük, és forró olajban kisütjük. Darált hús elkészítése: a hagymát felaprózzuk, olajban megpirítjuk hozzáadjuk a darált húst és a szétnyomott fokhagymát. H a megpirult megszórjuk a 2 evőkanál, lisztel, majoránnával, sózzuk -borsozzuk, majd ráöntjük a paradicsomot és a bort. Addig főzzük, amíg sűrű lesz. A padlizsánszeleteket, a burgonya szeleteket illetve a darált húst rétegesen elhelyezzük egy tűzálló tálban, ráöntjük a besamel mártást és kisütjük
Besamel: a lisztet margarinon vagy olajon megpirítjuk, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a joghurtot kavarás mellett, majd ezt követően felforraljuk. Hagyjuk kihűlni és hozzáadjuk a tojás sárgáját és a reszelt sajtot, majd ezt a mártást a végén a musszaka tetejére öntjük.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!


csibe





Szólj hozzá: Gasztronómiai rovatunkhoz!

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.