2010. 01. 29. - 01:17

Interjú Ambrus Györggyel, a Magyar Nemzeti Gasztonómiai Szövetség Gyula és környéke régiójának elnökével

Interjú Ambrus Györggyel, a Magyar Nemzeti Gasztonómiai Szövetség Gyula és környéke régiójának elnökével
Szombaton rendezik meg a Nemzetek Konyhája elnevezésű rendezvényt a Panoráma Restaurant, Snack Bar és Wellness Hotelben, ahol Benke Laci bácsi segítsége Ambrus György a Magyar Nemzeti Gasztonómiai Szövetség Gyula és környéke régiójának elnöke, Olimpiai aranyérmes mesterszakács lesz.

ambrus_gyAmbrus György a Magyar Nemzeti Gasztonómiai Szövetség Gyula és könyéke régiójának elnöke, Olimpiai aranyérmes mesterszakács orgy2_770_2010012911224_66.JPG

Ambrus György a Magyar Nemzeti Gasztonómiai Szövetség Gyula és környéke régiójának elnöke, Olimpiai aranyérmes mesterszakács


-  Miből fog állni a szombati menü?
- Fel fogunk szolgálni Pusztaottlakán nevelkedett mangalicának tepertőkrémjét lőkösházi kenyérrel, valamint Koldus Beefsteaket fekete retek talléron. Az előétel Békés megyében termelt kerti javak lesznek sült sonkával, a leves Laci bácsinak a specialitása Savanya gölődin leves lesz. Főételként Szeghalmi kubikus tarhonya récével, valamint Bora Imre édesanyjának egyik receptje, a Juliska néni Kamuti pecsenyéje kerül az asztalra. Végül desszertként Laci bácsi kedvencét, Aludt tejes prószát kóstolhatnak meg a vendégek.

Panoráma

A Panoráma Étterem impozáns környezetében kerül megrendezésre a különleges est


- Mi lesz a specialitásuk ezeknek az étkeknek?
- Mind magyar ételek, hiszen a Nemzetek Konyhája rendezvénysorozat keretein belül január 30-án a magyar estre kerül sor. A magyar konyha remekeit próbáljuk meg a Békés megyében megtermelt javakból előállítani. A mangalica például Pusztaottlakán nevelkedett, a kenyeret Lőkösházán készítették, a zöldségek mint békés megyei termelőktől származnak. Magában a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségben is az a célunk, hogy hazai termékekből jó minőségű ételeket készítsünk, a megyén belül pedig természetesen azt szeretnénk elérni, hogy a régió specialitásait itteni alapanyagokból állítsuk elő.

Ambrus György segít elkészíteni Benke Laci bácsinak a helyi specialitásokat

Ambrus György segít elkészíteni Benke Laci bácsinak a helyi specialitásokat


- Ezek az ételek mennyire számítanak ismertnek akár az ottani régióban?
- Sajnos nem igazán ismertek, egy tájegységnek az ételei nem terjednek el nagy mértékben. A Szeghalmi kubikus tarhonya réce is például csak Szeghalomnak, a Sárrétnek a sajátja. Ezért is szeretnénk a széles közönség elé tárni ezeket a specialitásokat, hogy megismerjék a különleges hazai ételeket, a hagyományos békés megyei ízeket.



MCOnet-Kovács Tünde

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.