2005. 08. 09. - 18:00
Ízletes magyar ételek és gasztronómiai hagyományok

Hosszú évszázadok során folyamatosan tökéletesedett, megteremtette a maga külön gasztronómiai világát.
Őseinktől örökölt ételek, ízvilágok mellett, meghonosította az ázsiai néptől átvett száraztésztákat, és a Közép-Amerikából származó paprikát. A magyar konyha alapvető jellemzői: sertészsír, vöröshagyma és paprika együttes használata, illetve kihagyhatatlan kellék a tejföl és a sajátos ételkészítési eljárások. Jellegzetes magyaros ételeink jelentős része foghagymával és köménymaggal ízesítik. Jól kiegészíti az ízharmóniát a zöldpaprika és a paradicsom. Hentesáruink egy része világszerte ismert, pl. gyulai kolbász, a téliszalámi, debreceni páros, szalonnafélék. A gyulai sertéskaraj, a debreceni párossal tálalt bableves vagy töltött káposzta, a szalonnával ízesített pulyka vagy jérce. A magyar ételekhez nagymértékben használnak tejfölt, mert íze jól harmonizál a paprikás ételeinkkel, legyen az egytálétel, mártás vagy leves. Az ételek egy részét, főleg a leveseket, főzelékeket rántással sűrítik, ez a fajta elkészítési mód csak a magyar konyhára jellemző. Ugyanitt meg kell említenünk a habarást, mely a tejföl vagy tejszín és liszt keveréke. A magyaros ételek rendkívül ízletesek és változatosak, éppen ezért van annyi külföldi "hódolója". Magyarország bővelkedik borvidékekben, boraink könnyűek és zamatosak, pálinkáink pedig megadják az étvágyat mindenki számára.
csibe
Szólj hozzá: a magyar főzéstehnikákhoz!


csibe
Szólj hozzá: a magyar főzéstehnikákhoz!


