2008. 10. 23. - 09:13

Magyar konyha, magyar borok [Étterem - Gasztronómia]

Magyar konyha, magyar borok [Étterem - Gasztronómia]
[Étterem - Gasztronómia] A magyar konyha nagy hagyományai mellé az utóbbi tíz-tizenöt évben a legmodernebb kifinomultság társult. A klasszikus magyar konyha leegyszerűsítve nem más, mint az osztrák közvetítéssel Magyarországra került francia konyha keveredése az ősi magyar paraszti étkekkel, melyek közül nem egy Ázsiából származik. Itt mindenki talál kedvére valót.
A magyar konyháról először szinte mindenkinek a gulyás jut eszébe, ami nem pörkölt, mint ahogy a világon sok helyütt ismerik, hanem művészien összeállított, sűrű leves. Az ételek elkészítéséhez gyakran használunk tejfölt, amely a kellemes, selymes hatást fokozza. A gulyáson kívül ajánlatos megkóstolnia a halászlét, a paprikás csirkét, a jó házi pörköltöket és a kiváló édesvízi halakat – süllő roston, fogas, mandulás pisztráng. “Kötelező feladat” a libamáj megízlelése. Sütve, grillezve, hidegen vagy melegen, mindenképpen felejthetetlen.
Az édességek külön fejezetet érdemelnének. A legfinomabbak a rétesek, a Gundel palacsinta, a Somlói galuska és a gesztenyepüré. Jellegzetesek a melegtészták, stílszerűen “melegen ajánljuk” a túrós csusza kipróbálását.

Magyarország éves bortermelése 4,2 millió hl., melyet a 22 történelmi borvidéken érlelnek. Budapest is jelentős tárolási és palackozási kapacitással rendelkezik.
Világhírű a Tokaji bor, melyet XIV. Lajos, a Napkirály annyira szeretett, hogy a “Királyok bora, a borok királya“ megtisztelő névvel illetett. Híresek továbbá a Balaton vidéki borok, a testes Villány-Siklósi és az Egri borok, és az Egri Bikavér. Budapesten is meg lehet kóstolni ezeket a borokat, sőt bortúrákon is részt vehet.

 

Néhány nagyszerű borbolt és borkóstoló hely a városban:


Budán
Budapesti Bortársaság - I. Batthyány utca 50. (Hétköznap: 10-20h, szombat: 10-18h)

Magyar Borok Háza - I. Szentháromság tér 6.
22 történelmi borvidékünk 450 fajta minőségi bora található a több száz méteres pincesoron. A belépő kis kóstolócsészét kap és maga kóstolgathat kötetlenül a 70-80 féle bor között.
Nyitva: minden nap 12.00-20.00

Belvárosban
La Boutique des Vins - V. József Attila utca 12.
Borház - VI. Jókai tér 7. 
Prés Ház Borkereskedés és Múzeum - V. Váci utca 10.
Több, mint 300 féle minőségi bor; ingyenes kóstoló; házhozszállítás; díszdobozok (gravírozással is); cégek ajándék borainak összeállítása; borral kapcsolatos régiségek, szakkönyvek.
Nyitva: hétfőtől-szombatig: 10-18h 

Városligetben
Történelmi Borok Háza: "A magyar szőlő és bor Európában" - XIV. Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyad vára
A patinás neobarokk épületben , a gótikus épületszárny alatti pincében kapott helyet a szőlészet és bortermelés múltját és jelenét bemutató kiállítás. Itt látható egy balatoni borvidékről áttelepített hagyományos présház belseje, egy kisparaszti pincebelső, egy 1825-ből származó szőlőprés.
Nyitva tartás: kedd-vasárnap 10.00-17.00

Budafokon
Törley Pezsgőgyár - XXII. Budafok, Háros u. 2-6. 
Csoportok előre bejelentkezve ismerkedhetnek meg a Törley Pezsgőgyárral, és betekintést nyerhetnek Budafok hatalmas pincerendszerébe.

 

További információ: BTH.hu - Étterem Online

 

Étterem Online kulcsszavai:

étterem, vendéglátás, rendezvény, esküvő, étterme, csárda, ételek, gasztronómia, pizzéria, ételrendelés, ételszállítás, gyorsétterem, cukrászda, kávézó, teázó, borfesztivál, gasztronómiai fesztivál, gasztronómiai rendezvény, szakács, mesterszakács, restaurant, büfé


 

 

Szólj hozzá a fórumon! MCOnet Fórum

Küldjön képeslapot ismerősének!


Étterem – gasztronómia linkajánló


A hír támogatója:

Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés.
Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.