2005. 07. 22. - 18:49
Mit és hogyan esznek török szomszédjaink?

Mint köztudott török közvetítéssel jutott el hazánkba a paradicsom, paprika, néhány gyümölcs és szintén az ők hatásukra terjedt el a kávéivás szokása is.
Mivel Törökország lakosságának kétharmada mohamedán, ez meghatározza étkezési szokásaikat. Rendkívül meleg éghajlatuk és vallásuk miatt nem esznek sertéshúst, ellenben rengeteg halat, kagylót, stb. fogyasztanak. Előételként pástétomokat és tengeri herkentyűket, kolbászkákat, kaviárt kedvelik. Leggyakoribb húsféle a bárány, ürü, kecske, vad és tyúkhús.
Jellegzetes a darált birkahúsból burgonyával, paradicsommal, joghurtal készített muszaka, a birkahúsból készített rizottószerű fűszeres, rizses étel a piláf. Ételeiket erősen fűszerezik.
Édességeik számunkra túl édesek, fontos exportcikkük a mazsola. Legismertebb pálinkaféléjük az édeskés, ánizsos Raki. A török nép szeret komótosan étkezni. A kávéivás valóságos szertartás náluk, a kávéval együtt a csészébe egy kis zacc is kerül, mert a török kávé így az igazi.
csibe

Jellegzetes a darált birkahúsból burgonyával, paradicsommal, joghurtal készített muszaka, a birkahúsból készített rizottószerű fűszeres, rizses étel a piláf. Ételeiket erősen fűszerezik.
Édességeik számunkra túl édesek, fontos exportcikkük a mazsola. Legismertebb pálinkaféléjük az édeskés, ánizsos Raki. A török nép szeret komótosan étkezni. A kávéivás valóságos szertartás náluk, a kávéval együtt a csészébe egy kis zacc is kerül, mert a török kávé így az igazi.
csibe

