2005. 07. 16. - 16:20
Spanyol konyhaművészet és étkezési szokások

A spanyol gasztronómia elve, az hogy az ételeknek megőrizzék természetes, jó ízüket.
Konyhaművészetük évszázados hagyományokra épül, de ennek ellenére ötletes újításokra mindig készen állnak. Az Ibériai-félsziget tengerparti részein kivalló gyümölcsöket és zöldségeket termesztenek. Fontos termékük a zöld olívabogyó amit, ha leszüretelnek még keserű ízű, de napon fermentálva savanykás aromájúvá vállnak. Általában különféle páclevekben tartósítják, koktélokhoz, hideg és meleg ételekhez használják fel. Az olívaolaj elengedhetetlen kelléke az ételek elkészítéséhez. Kedvelt leveseik a gapacho és cocido , a gazpachók hideg levesek, amik a forró spanyol nyárban hűsít és gerjeszti az étvágyat. A cocidók meleg levesek, a mi bográcsgulyásunkhoz hasonlítják. Nagy népszerűségnek örvend a paella, ami lényegében rizs, sáfránnyal fűszerezve, különféle zöldségeket, halakat, rákokat, kagylókat és húsokat kevernek hozzá. Fűszerként fokhagymát, vöröshagymát, borsot, sok fűszerpaprikát használnak. A piemont csípős, jóízű és szép színű spanyol paprika.
A húsok közül a birkát, borjút, sertéshúst és a szárnyasok közül a csirkét kedvelik. Étkezéseikhez gyakran fogyasztják kellemes, könnyű, száraz és egy kissé fanyar ízű boraikat. A jerez hasonlít a tokaji borokhoz, van édes és száraz változata, pikáns ízét a hosszú évekig tartó érlelésnek és egy kissé dióra emlékeztető ízének köszönheti. Nemzeti italuk a sokak által ismert és már ízlelt Sangria, amit gyümölcsökkel és fanyar vörösborral készítenek.
Viszonylag korán reggeliznek és nem túl bőségesen. Az ebéd és vacsora későbbre tolódik.
csibe
A húsok közül a birkát, borjút, sertéshúst és a szárnyasok közül a csirkét kedvelik. Étkezéseikhez gyakran fogyasztják kellemes, könnyű, száraz és egy kissé fanyar ízű boraikat. A jerez hasonlít a tokaji borokhoz, van édes és száraz változata, pikáns ízét a hosszú évekig tartó érlelésnek és egy kissé dióra emlékeztető ízének köszönheti. Nemzeti italuk a sokak által ismert és már ízlelt Sangria, amit gyümölcsökkel és fanyar vörösborral készítenek.
Viszonylag korán reggeliznek és nem túl bőségesen. Az ebéd és vacsora későbbre tolódik.
csibe