2023. 05. 04. - 09:00

3 ok, amiért érdemes CT-vizsgálatot végeztetni fogászati implantátum előtt

3 ok, amiért érdemes CT-vizsgálatot végeztetni fogászati implantátum előtt

A legmagasabb megbízhatóssággal bíró képalkotó technológiával végzett CT-vizsgálat nem csak okos, hanem elengedhetetlen eljárás is fogászati implantátum beültetése előtt.

A legtöbb fogorvosi rendelőben megtalálható tipikus röntgenkészülék nem biztosítja a részletes, háromdimenziós képeket, amelyek szükségesek egy precíz műtét megtervezéséhez és elvégzéséhez, s azt a lehető legnagyobb pontossággal és a siker biztonságával végzik.
 
Cikkünk első felében már szó esett a CT vizsgálat fontosságáról a fogászati implantátum behelyezése előtt. A fogbeültetés összetett - szakértelmet, tapasztalatot, tehetséget és pontos tervezést igényel.
 
Mi az a 3 ok, amiért érdemes CT-vizsgálatot végeztetni implantálás előtt?
 
1.Mélyrehatóan értékelhető az implantátum alkalmassága
 
A fogászati implantátum beültetését megelőző előzetes CT-vizsgálat egyik legfontosabb feladata, hogy támaszkodjon a páciens meglévő fogászati állapotának átfogó felmérésére.
 
A háromdimenziós tomográfia segít feltérképezni a kihúzandó és pótlolni kívánt fogakat. Ezenkívül pontosan meghatározza más létfontosságú struktúrák, például erek, csontok és fő artériák helyét és térbeli formáját. Az idegek és az artériák elkerülhetők, a csontokat pedig meg lehet vizsgálni a potenciálisan gyenge területek tekintetében.
 
A különbséget a sikertelen és a sikeres művelet között éppen az jelenti, hogy ezen kritikus struktúrák mindegyikét megtalálják, elemzik és értékelik a szakemberek. Minden fogbeültetési eljárás gondos diagnózissal és esettervezéssel kezdődik. Ez a CT-vizsgálat által biztosított pontos és teljes, háromdimenziós képek nélkül lehetetlen. 
 
A CT-vizsgálat elengedhetetlen eljárás fogászati implantátum beültetése előtt
A CT-vizsgálat elengedhetetlen eljárás fogászati implantátum beültetése előtt
 
2.Pontos állkapocs-elemzés készíthető
 
A CT-vizsgálatok különösen kritikus szerepet játszanak annak meghatározásában, hogy a páciens rendelkezik-e megfelelő állkapocscsont-mélységgel az implantációs műtét megvalósításához.
 
Az állcsont egy háromdimenziós szerkezet, mely különböző mélységű, szélességű és hosszúságú területekkel bír. Az egyszerű kétdimenziós radiográfiai technikák - mint például a röntgensugarak -, nem adnak egyértelmű képet az egyes emberek egyedi állkapocsszerkezetének árnyalatairól.
 
Egyes esetekben a páciens röntgenfelvételei megfelelő állkapocscsont-struktúrákat jelezhetnek, miközben a valóságban a csont meglehetősen vékony.
 
Hasonlóképpen, egyeseknél a kezdeti röntgenfelvétel tévessége azt eredményezheti, hogy a páciens elutasítja a hagyományos fogimplantátumot. A csontmélység pontos mérésére a CT a legjobb megoldás.
 
3.Megoldott a fogászati implantátumok precíziós behelyezése
 
A fogászati implantátumok pontos beültetése meglehetősen bonyolult lenne a CT-vizsgálat biztosította, részletes, háromdimenziós képek nélkül.
 
A helytelenül behelyezett implantátum fájdalmat és kényelmetlenséget, harapáskiegyensúlyozatlanságot eredményezhet, fogkopást és végül az implantátum protézis teljes meghibásodását okozhatja.
 
Az implantátum, amely véletlenül levághat egy ideget vagy károsíthatja az artériát a behelyezés során, szükségtelen szövődményekkel járhat.
 
Mint minden orvosi eljárásnál, itt is kritikus jelentőségű a pontosság. A CT-vizsgálat segíthet a fogorvosnak és a szájsebésznek jóval a műtét megkezdése előtt meghatározni a fogimplantátum pontos helyét.
 
A CT-vizsgálatok az ellátás legmagasabb színvonalát jelentik.
 
A számítógéppel vezérelt tomográfiai technológiával a hagyományos fogbeültetési rutinok, valamint az egyéb fogászati beavatkozások kényelmesebbek, biztonságosabbak és sokkal rutinosabbak lehetnek.
 
Véglegesen megszüntetik a beültetési eljárások során felmerülő találgatásokat – azzal, hogy feltárják az összes mögöttes száj- és fogszerkezetet.
 
A szakemberek nem csupán a fogászati implantátumok helyét és helyzetét tudják nagy pontossággal megtervezni, hanem azt is, hogy az implantátum hogyan kerüljön behelyezésre, miként minimalizálja a páciens fájdalmát és kényelmetlenségét, miközben elkerüli a vérereket, az idegeket és a száj egyéb sérülékeny részeit.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.