2024. 02. 13. - 08:40

4 dolog, amiből tudhatjuk, hogy elhalt fogunk van

4 dolog, amiből tudhatjuk, hogy elhalt fogunk van

Elhalt fognak azt nevezzük, amelyben már nincs véráramlás. Fogszuvasodás és a sérülés egyaránt okozhat ilyen problémát. Mit kell mindenképpen tudnunk az elhalt fogakról?

Bár a fogaink alapvetően keménynek és inaktívnak tűnnek, ezek a struktúrák valójában négy különböző szövetből állnak - köztük egy létfontosságú központi kamrából, amelyben idegekben gazdag pulpa és vérerek vannak.
 
Amennyiben ezek a belső szövetek nagyobb fokú károsodást szenvednek, elpusztulhatnak. Az elhalt fog kellemetlen problémákat okozhat, ha nem kezelik.
 
Azonban egy elhalt fog esetében tehetünk megfelelő lépéseket, ha tudjuk, miért fordul elő ez a probléma, felismerjük az állapot árulkodó jeleit és megértjük a kezelési lehetőségeket.
 
Az alábbi 4 fontos pontot érdemes észben tartani az elhalt fogakkal kapcsolatban.
 
Elhalt fog két fő okból keletkezik
 
A fogak akkor halnak el, ha elveszítik vérellátásukat. A vérellátás elvesztése néhány elsődleges okból következhet be.
 
 
A rendszeres fogászati ellenőrzéssel és kezeléssel elkerülhető az elhalt fog is
A rendszeres fogászati ellenőrzéssel és kezeléssel elkerülhető az elhalt fog is
 
Az egyik ilyen ok általában megelőzhető - ez a fogszuvasodás. Amikor a savak áthaladnak a zománcon, a kialakuló fertőzés nyomást gyakorol a pulpára, megszakítva a véráramlást a pulpakamrában.
 
A probléma gyakran elkerülhető, ha megfelelő fogmosással és fogselyem használatával egészségesen tartjuk fogainkat. Ezek az egyszerű ápolási rutinok segítenek távol tartani a savtermelő baktériumokat a fogaktól, csökkentve a fogszuvasodás kockázatát.
 
A rendszeres fogorvosi vizsgálatokkal és korai kezeléssel meg lehet gátolni a kialakuló fogszuvasodást, míg a fogászati fogtisztítás eltávolítja a baktériumokat tápláló, kemény fogkövet.
 
A fog akut sérülése azzal is járhat, hogy a vérellátás véglegesen megszűnik. Az arcot érő ütés például elszakíthatja vagy felszakíthatja az állcsonttól a foghoz vezető ereket, ami miatt a fog lágy szövetei elhalhatnak.
 
Az elhalt fog abnormálisnak tűnhet és kellemetlen szagú lehet
 
Amikor a fog vérellátása megszakad, a fogban maradt vörösvérsejtek elpusztulnak. Ez a változás olyan elszíneződést okozhat, mint a testünk más lágyszöveteiben néha előforduló zúzódások. A fog szürke, sárga vagy esetleg fekete színű lehet.
 
Szintén megváltozhat az elhalt fog körüli szövetek megjelenése. Ha egy fertőzés tönkretette a fog pulpáját, a fertőzés átterjedhet a fogazat körüli íny- és állkapocsszövetekre. A fogíny körül duzzanatot tapasztalhatunk, valamint egy pattanásszerű dudort - ez azt jelenti, hogy tályog alakult ki.
 
 
Ugyanazok a baktériumok, amelyek a fogszuvasodást és az ínyfertőzést okozzák, kiválthatnak halitózist, vagyis rossz lehelet is.
 
Ha a fent említett egyéb tünetek mellett hirtelen ilyet érzékelünk, akkor súlyosan szuvas vagy elhalt a fogunk és kezelésre van szükségünk.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.