2020. 12. 22. - 10:35

5 tipp, hogy megelőzzük a fogszuvasodást karácsonyi evésdömping után

5 tipp, hogy megelőzzük a fogszuvasodást karácsonyi evésdömping után

A karácsony egy csodálatos ünnep, melynek minden részletét érdemes kiélvezni. Persze az ételeket is – de azért legyünk mértékletesek. Mi több, ügyeljünk utána a fogainkra is!

A karácsony jellemzően olyan időszak, amelyben az emberek nem fogják vissza magukat, s mindent megkóstolnak, ami eléjük kerül. Sokszor nincs is igen más választásuk, hiszen a rokonokhoz is menni kell, s illetlenség nem megízlelni legalább egy fogást. Különben is, az ünnepi időszak a családi összejövetelről, a főzésről és az evésről is szól.
 
Érdemes ugyanakkor odafigyelni arra, hogy a kóstolgatás után fogaink se érezzék rosszul magukat. A fogszuvasodás nemcsak a fogzománcot károsítja, üregeket okoz a fogakban.
 
Ha nem törődünk vele, a szuvasodás fertőzéssé alakulhat, s még el is veszíthetjük a fogunkat. A szuvasodást kiváltó baktériumok a megevett ételekből származó cukrot savvá alakítják át – ez demineralizálja és pusztítja a fog zománcát.
 
Almaevéssel, sajtevéssel és szájöblítéssel segíthetünk fogainkon a karácsonyi menü után
Almaevéssel, sajtevéssel és szájöblítéssel segíthetünk fogainkon a karácsonyi menü után
 
Amikor eszünk, az ételrészecskék beleakadhatnak a fogakba, így azok felszínén maradhatnak.
 
A fenti okokból a karácsonyi – és minden egyéb – nagyobb evés-ivás után érdemes megtenni az alábbi óvintézkedéseket.
 
1.Együnk sajtot: a sajtról ismert, hogy fehéríti a fogakat. Kalciumban gazdag, felpörgeti a sav semlegesítését és a zománc remineralizációját, ami jót tesz a fogak egészségének.
 
2.Öblítsük ki a szánkat vízzel, miután édességet ettünk: a cukorral teli finomságok és cukros italok fogszuvasodást válthatnak ki és hozzájárulnak a plakk formálódásához. Gyakori, hogy nem mosunk fogat és nem öblítjük ki a szánkat, miután ilyesmit ettünk, de ez rosszabbítja a helyzetet. Érdemes erre 5 percet rászánni.
 
3.Alkoholt csak mértékkel fogyasszunk: tanulmányok szerint az olyan italok, mint a fehérbor vagy a cider különösen erozív hatást gyakorolnak a fogakra. Ráadásul, számos alkoholban, így a koktélokban sok cukor lehet, amelyek szintén szuvasodást okozhatnak.
 
4.Együnk egy almát naponta: ha csak egy dolgot fogyasztunk naponta egészségünk – és egészséges fogaink - céljából, az az alma legyen. Természetes tisztítóként működik, ropogós és ízletes.
 
5.Csökkentsük a szénhidrátban gazdag ételek fogyasztását: a magas szénhidráttartalmú ételek, így a kenyér is könnyen hozzájárulhat a szuvasodás kialakulásához. A szénhidrátok ugyanis lebontják a savakat a szájban és károsító hatással vannak a fogzománcra.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.