2024. 04. 11. - 09:00

8 fontos ok, amiért szükséges a gyökérkezelés

8 fontos ok, amiért szükséges a gyökérkezelés

Bár sokan tartanak tőle, a gyökérkezelés a legpraktikusabb megoldás, ha bármilyen fogpéppel kapcsolatos probléma merül fel. Miért nem szabad halasztani? Íme a számos gond, amit okozhat.

Az endodonciai terápia a legpraktikusabb megoldásnak számít, ha bármilyen, fogpéppel kapcsolatos problémánk akad. Ha fogorvosunk valamilyen gyökérkezelést javasol, az azt jelzi, hogy érdemes megmenteni a fogat.
 
A gyökérkezelést fontos elvégeztetni, ugyanis annak hiányában nem kevés nagyobb problémával nézhetünk szembe.
 
Íme néhány példa, amelyet érdemes szem előtt tartani.
 
A fog fertőzött és haldoklik
 
A gyökérkezelés segít egy komoly problémán, ez pedig a fogpulpában lévő fertőzés. Az alapvető endodonciai kezelés lépéseivel a fogorvos eléri a pulpát vagy fogbelsőt, eltávolítja a fertőzött részt és megakadályozza a fertőzés továbbterjedését.
 
 
Ha nem vállaljuk a gyökérkezelést, fokozott fájdalomra számíthatunk
Ha nem vállaljuk a gyökérkezelést, fokozott fájdalomra számíthatunk
 
Ez lehetőséget ad arra is, hogy ellenőrizhessen bármilyen típusú idegkárosodást vagy a dentin további károsodását. A fogorvostól általában antibiotikumot is használ, hogy eltüntesse a fertőzés maradandó nyomait, mielőtt a fogat töméssel és – sok esetben - koronával lezárná.
 
Fontos tudnunk azt is, hogy a fertőzés megöli a fogat. Ha nem akarjuk elveszíteni, a gyökérkezelés eljárás a lehető legjobb módja annak, hogy életben tartsuk.
 
Persze, az eljárás során a sérült résznek el kell tűnnie, de ez javítja annak esélyét, hogy a fogat hosszú ideig megőrizhetjük.
 
A probléma nem fog elmúlni
 
Lássuk, mi történik, ha kezeletlenül hagyjuk a gyökércsatornát.
 
Végül kétségtelenül elveszítjuk a fogunkat. Arra nincs mód, hogy a fertőzött fogpulpa idővel javulást mutasson. Csak több problémát tapasztalunk majd a foggal kapcsolatosan.
 
A probléma kijavítása beavatkozást igényel, amin túl lehet esni. A gyökérkezelés után egy ideig fájdalmat és esetleg érzékenységet tapasztalhatunk, a kényelmetlenséget azonban többnyire vény nélkül kapható termékekkel kezelhetjük. Szükség esetén fogorvosunk bizonyos típusú fájdalomcsillapítót is felírhat.
 
 
A fájdalom fokozódik
 
Mivel a fog nem gyógyul magától, a gyökérkezelés elmulasztása esetén az eddig érzett fájdalom fokozódni fog.
 
A gyökérkezelés után érzett kellemetlenség semmi ahhoz képest, ami vár ránk, ha úgy döntünk, nem vállaljuk a gyökérkezelést. Sokkal jobban járunk az eljárás elvégeztetésével és elviseljük a gyökérkezelés kisebb mellékhatásait!
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.