2024. 04. 26. - 11:40

A cél, hogy minden fogat meg lehessen őrizni!

A cél, hogy minden fogat meg lehessen őrizni!

A konzerváló fogászat célja, hogy minden fog megőrizhető legyen, fogtömés, gyökérkezelés vagy egyéb javítás útján. Dr. Fares Toubayly, a Millennium Dental fogász főorvosa ezek szükségességéről beszélt. 

Megsérült a fogunk? Hosszabb ideje fáj? Nem tudunk megfelelően rágni problémás fogaink miatt? 
 
A konzervatív fogászat olyan megoldásokat kínál, amelyek a lehető legjobban megőrzik a fog természetes szerkezetét, miközben kezelik az adott fogászati állapotot vagy betegséget. 
 
Minimálisan invazív eljárásokból áll, amelyek csak a sérült részek eltávolítására összpontosítanak - a helyreállítási folyamat során hátrahagyják a megmaradt, egészséges fogszerkezetet. 
 
A konzerváló fogászat azon kezeléseket foglalja magában, amelyekkel a saját fogak megtarthatók, rágófunkciójuk és esztétikájuk is visszaállítható.
 
A konzerváló kezelések mibenlétéről és szükségességéről dr. Fares Toubayly, a Millennium Dental fogász főorvosa beszélt.
 
 
Dr. Fares Toubayly, a Millennium Dental fogász főorvosa
Dr. Fares Toubayly, a Millennium Dental fogász főorvosa
 
Milyen kezeléseket takar a konzervatív fogászat? 
 
Elsőként említeném a fogtömést a fogmegtartó kezelések sorában. Fogtöméskor érzéstelenítés mellett kifúrjuk a fog szuvas részét, majd tömőanyag kerül bele, amit a megkötés érdekében lámpával világítunk meg. 
 
Az anyag neve fényre kötő kompozit, amely kiváló esztétikai hatást garantál, amellett, hogy a fog visszanyeri funkcióját és egészségét. 
 
A fogmegtartó kezelések között másodikként a gyökérkezelést (endodoncia) emelném ki, ami ugyanolyan lényeges, mint a fogtömés. Segítségével elérhető, hogy az eredeti fogak minél tovább a szájban maradhassanak.
 
Gyökérkezelést akkor alkalmazunk, ha a szuvasodás mélysége a gyökércsatornáig hatol. Ez nemcsak fájdalmat vált ki a páciensnél - jelentős gyulladást eredményez és a fog elhalását is okozhatja. 
 
Kialakulhat amiatt is, ha erős ütés érte a fogat, esetleg megnyílt a gyökércsatorna egy korona előkészítése alkalmával. Sérülés keletkezhet a gyökércsatornán akkor is, ha letörik egy darab a fogból.
 
A gyökérkezelés során a fogat kifúrjuk, teljesen kitisztítjuk a gyökércsatornákat, majd gyökértöméssel zárjuk le a fogat. Ahhoz, hogy elérjük a tökéletes eredményt, általában szükséges 1-3 kezelés.
 
A fogmegtartás szempontjából fontos megemlíteni a direkt héjakat vagy kerámia héjakat. Ma már ezek szerepe az esztétikai fogászatra is kiterjed. 
 
A héjak az elöl levő fogaknál használatosak: a fog külső részére ragasztásos technikával vékony porcelán lap kerül. Így a páciens visszakapja a foga eredeti színét, korrigálhatók az eltérések és a hézagok is eltüntethetők. Ezen módszernél nincs szükség a fog lecsiszolására, csupán a felszín vékony és fájdalommentes eltávolítása történik meg. 
 
Miért fontosak a konzerváló kezelések? 
 
Fogtömés esetében a leglényegesebb – amellett, hogy a szuvas foggal járó esetleges fájdalmat megszüntessük -, helyreállítani a rágási funkciót. Emellett nem elhanyagolandó, hogy a páciens újra jól érezze magát egészséges fogaival. Ráadásul, a fogszínű tömés esztétikus, senkinek nem tűnik fel.
 
A töméskészítéssel az esetleg károsodott hangképzés is helyreállítható. Fontos tudni, hogy amikor tömést készítünk, a lehető legnagyobb mértékben kíméljük a fogat. 
 
A gyökérkezelés nemcsak azért fontos, hogy megszüntessük a páciens fájdalmát. Amennyiben szuvasodás vagy sérülés miatt a fogbélkamra megnyílik, gyulladás és fertőzésveszély alakulhat ki. 
 
Ha nem kezeltetjük ezeket a fogakat, veszélyes góc válhat belőlük és hosszú távon a fog kihúzására kerülhet sor. 
 
A gyökérkezelés lényege a fog gyökércsatornáinak kitisztítása és hermetikus lezárása. Így a foggyökér már nem lesz gyulladt és a kezelést követően fel lehet építeni, menthető és éveken át használható minden gond nélklül, nem kell fogpótlást készítettetni helyette.
 
A foghéjak alkalmazásának lényege, hogy eltüntethetőek velük a kisebb formai hibák, rések, de az elszíneződések, nem esztétikus fogfelszínek is.
 
 
Akkor is hasznos, ha nem megfelelő helyre nőttek egyes fogaink, ezért esztétikailag nem előnyösek – a fog formáját azonban segít megváltoztatni a héj felhelyezése.
 
K.B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.