2020. 10. 13. - 10:35

A fluoros víz az idősek fog-megőrzésében is segít?

A fluoros víz az idősek fog-megőrzésében is segít?

A víz fluorizációinak támogatói régóta dicsérik a módszer hatásait a gyermekek fejlődő fogai esetében – kiderült azonban, hogy a nagyszülők ugyanúgy profitálhatnak a dologból, mint a kicsik.

Azzal, hogy az ivóvíz fluorizáción esik át, számos előnyt tudhatunk a magunkénak. A művelet támogatói régóta méltatják ennek jótékony hatásait, mondván: a gyermekek fejlődő fogainak igen jót tesz a fluoros víz.
 
Kevesebb lesz a szuvas fog, erősebb a zománc, s természetesen ezzel alacsonyabb a fogászati költségek is.
 
Egy tanulmány azonban kimutatta: nemcsak a gyermekek profitálnak a fluoros ivóvízből, hanem az idősebb korosztály is.
 
Számos előny származik a fluoros ivóvízből - a fogakra nézve is
Számos előny származik a fluoros ivóvízből - a fogakra nézve is
 
A tanulmány résztvevői mind 50 évesnél idősebbek voltak, s többségüknek minden foga megvolt, amennyiben olyan területen éltek, ahol a vizet fluorral látták el.
 
Mindez persze okozhat konfliktust számos középkorú ember esetében – különösen, akik a hatvanas és hetvenes években voltak gyerekek – annak idején ugyanis sokan kampányoltak a tömeges fluorozás ellen, arra hivatkozva, hogy az adalékanyag több betegség oka lehet.
 
Kérdés, hogy melyik a rizikósabb: hagyni, hogy a fogak nagy eséllyel elromoljanak az évek során és költséges, hosszadalmas fogpótlási folyamat vegye kezdetét, vagy vállalni, hogy az ivóvíz fluoros, amelyet többen „toxikusnak” tartanak.
 
László Adrienn
 
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.