2020. 08. 18. - 10:00

A fogászati felszerelés mindig rejthet baktériumokat?

A fogászati felszerelés mindig rejthet baktériumokat?

Háromféle fertőtlenítő szer sem feltétlenül tüntet el minden baktériumot a vízelvezetőkből – derült ki laboratóriumi vizsgálatok során, kutatók mégis azt javasolják, alkalmazzák ezeket a fogorvosok megelőző tisztítás céljából.

A fogorvosok által használt fertőtlenítőszerek a rendelőkben nem pusztítottak el vagy csökkentették jelentős számban a baktériumok jelenlétét a vízelvezetőkben – vagyis, a fogászati felszerelések valójában sosem lesznek tökéletesen tiszták – állapították meg francia kutatók egy nemrégiben készült tanulmányban.
 
A kutatók a fogászati tisztítószereket baktériumokon, élesztőgombákon és más olyan mikrobákon tesztelték, amelyek biofilmeket képeznek a vízvezetékekben és a készülékeken, miután a kezelést követően kikerülnek a páciensek szájából - ám egyikük sem volt teljesen hatékony a polimikrobiális biofilm ellen.
 
Nem tisztíthatók meg tökéletesen a fogászati eszközök?
Nem tisztíthatók meg tökéletesen a fogászati eszközök?
 
A biofilmek a baktériumok védőrétegeként funkcionálnak, önmagukban növekednek, ezért nehéz őket eltávolítani. Vannak ugyanakkor lépések, melyeket - a kutatók szerint - megtehetnek a fogorvosok a kialakulás megakadályozásáért.
 
„A fogászati kezelések alkalmával a páciensek és a fogorvosok egyaránt ki lehetnek téve a fogászati ​​egységekben keringő vízben lévő mikroorganizmusoknak – mondta el dr. Damien Costa, a a Poitiers-i Egyetem kutatója. – A fertőzések akkor fordulhatnak elő, amikor ezt a potenciálisan mikrobiológiai szempontból szennyezett vizet belélegzik vagy fröcskölnek vele. Szerettük volna meghatározni a legjobb módszert a fogászati vízvezetékek tisztántartására és a fertőzések elkerülésére.”
 
A Water Research szaklapban közzétett tanulmányban a szakemberek három, európai fogorvosok által használt fertőtlenítőszert teszteltek a biofilmekkel szemben: ezek a Calbenium, Oxygenal 6 és Sterispray voltak. A fogászati ​​vízvezetékekhez hasonló körülmények között vizsgálták őket.
 
A biofilmek számos különféle mikrobát tartalmaztak: Pseudomonas aeruginosa baktériumot, Candida albicans gombafélét és szabadon élő ameoba Vermamoeba vermiformis baktériumot, amelyek más baktériumokat is hordozhatnak – s ezek megfertőzhetik az embereket.
 
A kutatók elárulták: mind a három vegyi anyag elpusztította a gombát, ám egyik sem volt teljes mértékben hatékony a teljes biofilm elpusztításában.
 
Közülük a Calbenium bizonyult a leghatásosabbnak, megakadályozta az új biofilmek képződését, azonban nem ölte meg az amőbát. Utóbbi pedig aggodalomra ad okot, tekintve, hogy 2011-ben egy nőt légiós (legionella) betegséggel diagnosztizáltak, melyet nagy eséllyel a fogászati vízelvezetőkben található amőba miatt kaphatott el.
 
S noha egyik tesztelt tisztítószer sem volt teljes mértékben hatékony, a kutatók mégis javasolják megelőzőként fertőtlenítőszerként történő alkalmazását az egyszerű tisztítószerek helyett, a stagnáló víz elkerülése érdekében. Utóbbiban ugyanis képesek növekedni a mikróbák, s mégis jobban megéri a mikróbákkal nem szennyezett, magas minőségű vizet alkalmazni.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.