2024. 02. 29. - 07:50

A fogásztól való félelem egy alkalmazással is leküzdhető?

A fogásztól való félelem egy alkalmazással is leküzdhető?

Ha rendszeresen szorongással tölt el, amikor a fogorvoshoz kell mennünk, nem vagyunk egyedül. Egy, kutatók által megalkotott alkalmazás ígéretesnek bizonyult ezen probléma kezelésében.

Általában izzadni kezd a tenyerünk, ha fogorvosi székbe kell ülnünk? Vagy egyszerűen kerüljük az időpont lefoglalását a fogásznál? Nem vagyunk ezzel egyedül.
 
Kutatások szerint az emberek 30 százaléka tart a fogorvostól, köztük több mint 20 százalék nemrég is járt fogásznál – mutatott rá az NYU College of Dentistry és a Penn School of Dental Medicine (NYU) tanulmánya.
 
A két intézmény kutatói közösen hoztak létre egy új alkalmazást, amely ígéretesnek bizonyul ezen szorongás kezelésében, a kognitív viselkedésterápia és az éber figyelem alapelveit alkalmazva – mindez az otthonunk kényelméből is elvégezhető.
 
A kísérleti tanulmányban – melyet a Journal of Public Health Dentistry folyóiratban jelentettek meg - a résztvevők fele számolt be arról, hogy már nem is fél a fogorvostól.
 
A szakemberek a virtuális valóság használatát is tanulmányozzák annak érdekében, hogy a páciensek jobban „elmerülhessenek” a szimulált találkozókban.
 
 
A fogásztól való félelem egy alkalmazással is leküzdhető?
A fogásztól való félelem egy alkalmazással is leküzdhető?
 
„Ezek a technológiák lehetővé teszik a betegek számára, hogy a következő fogorvosi találkozójukon megfelelően kezeljék gondolataikat, érzéseiket és viselkedésüket” – mondta el Richard Heyman klinikai pszichológus, a NYU Dentistry Family Translational Research Group társigazgatója, vezető fogászati ​​kutató.  
 
A félelem kezelése elsődleges
 
A fogászattól való félelem kezelése nagyon fontos, hiszen ha az ember csak halogatja a látogatást a fogorvosnál, az komoly negatív következményekkel járhat szája és fogai egészsége számára. Az pedig, hogy kerüljük a dolgot, csak rontja a félelemérzetet.
 
Márpedig ez kezelhető, csak ritkán kezeltetik. Számos tanulmány kimutatta, hogy a kognitív-viselkedési terápia (CBT) hatékony lehet a fogászati ellátástól való félelem kezelésében.
 
Az alkalmazás mibenléte
 
A kutatók okostelefon-alkalmazást fejlesztettek ki Dental FearLess néven, amely a CBT „aktív összetevőit” használja fel egy lebilincselő tevékenységsorozat során - mindezt virtuálisan.
 
Az alkalmazásban a résztvevőket a félelemről és a szorongásról szóló oktatási anyagokon keresztül vezetik, beleértve a fogorvosnál használható stratégiákat és megküzdési készségeket, a légzéstől és az izomlazítástól a hatékony kommunikációig és a kihívást jelentő, nem hasznos gondolatokig.
 
A résztvevők videókat is néznek, amelyek a fogorvosok és a betegek közötti interakciókat mutatják be, majd gyakorolják a tanult stratégiákat. Végül cselekvési tervet készítenek a félelem kezelésére a következő találkozójukra nézve.
 
„A program célja megváltoztatni, amit a fogorvosnál csinálunk, gondolunk és érzünk” - mondta Jasara Hogan, a NYU Dentistry Family Translational Research Group kutatója, fogászati félelemkutató.
 
Azok a résztvevők, akik még mindig tapasztalnak félelmet az alkalmazás használata után, személyre szabott Zoom-ülésen vesznek részt egy mentális egészségügyi szolgáltatóval – ez az ő sajátos problémáikra szabott.
 
Az egyórás foglalkozás magában foglal egy szimulált fogorvosi látogatást – fúróhangokkal és a szakemberrel –, amely lehetőséget ad új készségek kipróbálására.
 
A Dental Fearless kísérleti tanulmányában 48, közepesen súlyos vagy súlyos fogászati félelemtől szenvedő résztvevő használta az alkalmazást, egy részcsoport pedig egy-egy Zoom-ülést is elvégzett.
 
Ígéretes eredmények
 
A vizsgálat ígéretes eredményeket mutatott: a következő fogorvosi látogatás után a résztvevők fele (49 százaléka) már nem félt, szinte mindenki (97 százalék) azt mondta, hatékonyan tudta kezelni a fogorvoshoz járás okozta kellemetlenségeket, a válaszadók 85 százaléka pedig arról számolt be, hogy a találkozó a vártnál jobban sikerült, s több mint felük (60 százalék) mondta, hogy a tapasztalt félelem a vártnál kevésbé volt intenzív.
 
A kutatók a közeljövőben egy nagyobb, országos tanulmány során folytatják a Dental FearLess tanulmányozását.
 
 
Emellett a virtuális valóság használatát tesztelik kiegészítőként a fogászati félelem kezelésében - azzal a céllal, hogy kutatáson alapuló eszközöket fejlesszenek ki, amelyeket a magánfogászati rendelők alkalmazhatnak pácienseik félelmeinek kezelésére.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.