2020. 06. 16. - 10:35

A foggyökér szuvasodása és kezelése

A foggyökér szuvasodása és kezelése

A legtöbb ember apró lyukként gondol a fogszuvasodásra. Ez meglehetősen pontos leírás, ám a szuvasodás három különféle módon érinti a fogat. Lássuk most ezeket és jellemzőiket.

A fogszuvasodás valóban egy apró lyukhoz hasonlít leginkább, ugyanakkor három különféle szuvasodás létezik. Lássuk a leggyakoribb típusokat és azok kezelési lehetőségeit.
 
-Gyökérszuvasodás: akkor jelentkezik, amikor a szuvasodás a fog gyökérfelületét érinti.
 
-Gödör- és hasadék szuvasodás: a fog harapófelületének keskeny hornyaiban keletkező szuvasodás.
 
-Sima felületi szuvasodás: a fog lapos, sima felületén lassan gyarapodó szuvasodás.
 
Mit kell tudni a gyökér szuvasodásról?
 
A foggyökér szuvasodása esetén gyakori a gyökérkezelés
A foggyökér szuvasodása esetén gyakori a gyökérkezelés
 
Gyökér szuvasodás
 
A fog gyökereinek felszínén előforduló szuvasodás elsősorban idősebb felnőtteknél fordul elő, különösen időseknél, akik nagyobb valószínűséggel vannak kitéve íny-rendellenességeknek, beleértve a leereszkedő ínyt.
 
Amikor az íny visszahúzódik, a fog körüli szövet alacsonyabbá válik a fogon, a gyökér felületei ki vannak téve külső hatásoknak, ami érzékenyebbé teszi őket az étrendből eredő eróziós savakkal és a baktériumokkal szemben.
 
A gyökér szuvasodás kezelése
 
Amennyiben a gyökér szuvasodás kezelésére van szükség, a fogorvosok először az adott fogon levő szuvasodás eltávolítását végzik el, s kitöltik az üreget töméssel. Ha azonban a szuvasodás átterjedt a fogbelsőre, avagy pulpára, gyökérkezelésre lehet szükség.
 
Mivel a fog ezen részén nincs nagyobb mennyiségű védőzománc, a szuvasodás viszonylag gyorsan elterjedhet.
 
Rendkívül fontos tehát a gyökér szuvasodását kezelni, amint lehet. Ha gyökérkezelésre van szükség vagy a szuvasodás meglehetősen nagy, az orvos korona felhelyezését javasolhatja.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.