2022. 05. 05. - 10:35
A fogpótlás befolyásolhatja a táplálkozást?

A fogpótlás viselése potenciálisan negatív hatással lehet az ember általános táplálkozására, megváltoztathatja az étkezési szokásokat – állapította meg egy új tanulmány.
A fogpótlás használata akár negatívan hatással is lehet egy ember táplálkozására – hívta fel a figyelmet egy új tanulmány, melyet a Regenstrief Intézet és az Indiana Egyetem Fogászati Iskolája készített.
A kutatócsoport elektronikus fogászati és egészségügyi nyilvántartásokat használt fel, hogy jobban megértse, miként befolyásolják idővel a száj- és fogászati kezelések az emberek általános egészségi állapotát.
A kutatók szerint ez az első tanulmány, amely a táplálkozási biomarkerek laboratóriumi értékeinek felhasználását összekapcsolta a fogászati feljegyzésekkel.

A fogpótlás befolyásolhatja a táplálkozást?
„A fogsor elkészülése jelentős változást jelent egy ember számára. Nem biztosítja ugyanazt a rágási hatékonyságot, ami megváltoztathatja az étkezési szokásokat - mondta Thankam Thyvalikakath vezető szerző, DMD, MDS, Ph.D., a Regenstrief és az Indiana Egyetem Fogászati Iskola Informatikai Programjának igazgatója. - A fogorvosoknak ezzel tisztában kell lenniük és tanácsot kell adniuk, vagy táplálkozási tanácsadásra beutalót írniuk. Ezen pácienseknek támogatásra van szükségük az átmenet során és a további megfigyelés sem árt.”
A tanulmányhoz a kutatócsoport több mint 10 ezer indianai páciens fogászati adatait egyeztette az orvosi laboratóriumi adatokkal, különös tekintettel az alultápláltság jelzőire.
A laboratóriumi vizsgálatok között szerepelt többek között a teljes vérkép, az alapvető anyagcsere-profil, valamint a lipid- és pajzsmirigy panelvizsgálat. Összehasonlították a 2 évvel azelőtt jellemző laboreredményeket – amikor a páciens fogsort kapott -, azt azt követő 2 évvel.
Kiderült, hogy a műfogsort használó embereknél jelentősen mérséklődtek bizonyos táplálkozási markerek a két esztendő alatt. Azok, akik nem viseltek műfogsort, nem tapasztaltak ilyen csökkenést.
A markerszintek még mindig a normál tartományon belül voltak, ám a kutatók szerint fennáll annak a lehetősége, hogy az idő előrehaladtával a szintek tovább mérséklődnek. Arra kérik a fogorvosokat, hogy legyenek tisztában ezzel a lehetőséggel.
A következő lépések ezen a kutatási területen az egyéb tényezők vizsgálata, amelyek befolyásolhatják a táplálkozást, beleértve a biztosítási státuszt és a fogászati klinika jellemzőit.
A tanulmányt a Journal of Prosthodontics folyóirat közölte.
L.A.