2021. 02. 11. - 10:35

A fúrófej lassúbb forgása csökkentheti a koronavírus terjedését?

A fúrófej lassúbb forgása csökkentheti a koronavírus terjedését?

A fogászati beavatkozások sajnos szintén a vírus átadásának magasabb kockázatával járnak. Úgy tűnik, a fúrófej lassúbb forgása mérsékelheti a Covid-19 terjesztésének rizikóját.

Fogászati beavatkozásokra a koronavírus idején is szükség van – ezek az eljárások azonban szintén a vírus átadásának magasabb kockázatával járhatnak. Az eszközök, melyeket a fogorvosok használnak, gyakran állítanak elő aeroszolokat, amelyek nagy számban tartalmazhatnak SARS-CoV-2 vírusrészecskéket – ezek a Covid-19-et okozó vírus másolatai.
 
Az aeroszolok akkor képződnek, amikor a nyál keveredik a fogászati ​​eljárások során használt víz- és légáramokkal. Vagyis, ha nem sürgős egy beavatkozás, a fogászok általában várnak vele a jelenlegi járvány-helyzetben.
 
A fogorvosoknak – mivel bizonyos műveleteket akkor is végezni kell – új fertőtlenítési eljárásokat és egyéni védőeszközöket kellett bevezetniük, ezek azonban drámai módon lecsökkentik azon páciensek számát, akiket egy nap alatt el tudnak látni.
 
Változásokra volt szükség a fogászatokban a víruskockázat miatt
Változásokra volt szükség a fogászatokban a víruskockázat miatt
 
Különösen, hogy a fogorvosoknak több időt kell hagyniuk egy-egy beteg között, így a helyiségek üresek maradnak és van mód az aeroszolok eloszlására.
 
Mindez korlátozza a betegek bejutását, s világszerte számos fogorvosi praxisnak jelent anyagi kihívást.
 
Mostanra a londoni Imperial College és a londoni King's College kutatói megmérték és elemezték az aeroszolképződést a fogászati ​​eljárások során - s változtatásokat javasoltak a szennyeződés megelőzésére, elsősorban a betegek és a fogorvosi munka biztonságának javítása érdekében.
 
Azt ajánlják a doktoroknak, hogy kerüljék az olyan fogfúrók használatát, amelyek a levegő és a víz keverékét használják koptató hűtőfolyadékként. Gondosan válasszák ki és állítsák be a fúrás forgási sebességét azon műszereknél, amelyek csak vizet alkalmaznak hűtőfolyadékként.
 
A szakemberek olyan paramétereket azonosítottak, melyek lehetővé teszik, hogy egyes beavatkozások – így a fogtömés is – elvégezhetőek legyenek, miközben 60-szor kevesebb aeroszolcseppet állítanak elő a hagyományos műszerkezeléssel szemben.
 
„Az aeroszolok a Covid-19 mögött álló vírus ismert átviteli útvonalai - olyan megoldásokat teszteltünk, melyek csökkentik az aeroszolok mennyiségét a levegőben. Ez segíthet mérsékelni az átvitel kockázatát a fogászati ​​eljárások során” – mondta el Owen Addison, a londoni King's College Orális és Kraniofaciális (arc- és koponyacsonti) Fogorvostudományi Karának munkatársa, a tanulmány társ-szerzője.
 
Hozzátette: bár így sem tudnak minden eljárást biztosítani – hiszen a fúrás lassítása sokkal kevésbé hatékony -, legalább megvan az alap arra, hogy többet tegyenek, mint az elmúlt 6 hónapban.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.