2020. 04. 16. - 10:30

A gyakori fogmosás segíti a fogyást?

A gyakori fogmosás segíti a fogyást?

Talán meglepőnek tűnhet, ám egy kutatás szerint a sűrűn végzett fogmosás hozzájárulhat a kilók leadásához. A kérdés az, hogyan?

Senkinek sem kell bemutatni a rendszeres fogmosás áldásos hatásait. Kutatók szerint azonban ha betartjuk a szájhigiéniai szabályokat, nemcsak egészségesebb fogakra és a fogszuvasodás elkerülésére számíthatunk.
 
A gyakori fogmosás eltávolítja az ételmaradékokat és a plakkokat, melyek az ínyhez és a fogakhoz tapadnak, s ez csökkenti a mikrobák felhalmozódását - amelyek keveredhetnek a nyállal, s megtrükközhetik az agyat, éhségérzetet keltve.
 
Ez nem azt jelenti persze, hogy ha állandóan fogat mosunk, csoda történik és leadunk pár kilót. Ám van rá némi bizonyíték, hogy a gyakori fogmosás segít kordában tartani a kilókat és korlátozni a kalóriabevitelt.
 
Azok körében, akik formásabb testre vágynak, sűrűn előfordul, hogy a fő étkezések között vágyakoznak valamilyen finomságra. Ha a nassolás vágyát szeretnénk leszorítani, érdemes az étkezések között többször fogat mosni. A fogmosás csökkenti az étvágyat, különösen, ha igyekszünk megakadályozni a túlevést.
 
Fogmosással könnyebben leszokhatunk a nassolásról?
Fogmosással könnyebben leszokhatunk a nassolásról?
 
Hogyan segít a fogmosás?
 
A fogmosás eltávolítja az ínyhez és a fogakhoz tapadó élelmiszer-részecskéket és plakkokat - ez pedig csökkenti a mikrobák felhalmozódását, melyek keveredhetnek a nyállal és megtrükközik az agyat: éhségérzetet keltenek.
 
Jó módszer tehát a nassolás elkerülésére, ha fogat mosunk, valahányszor valami finomságra éhezünk, amit nem lenne tanácsos megennünk.
 
A fogmosás nemcsak elfeledteti a dolgot, hanem segít megőrizni szánk frissességét és a rossz leheletet is. 
 
Vagyis, ha eddig naponta kétszer mostunk fogat és komolyan vesszük a felesleges nassolás beszüntetését, próbáljuk ki a napi többször tisztítást – ebédszünetben, vagy azelőtt, hogy elfogyasztanánk egy délutáni ropogtatnivalót. Enni persze lehet, de sokkal ésszerűbb egészséges változatokra váltani!
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.