2021. 11. 09. - 09:45

A gyökérkezelés továbbra is működik súlyosan sérült fogaknál

A gyökérkezelés továbbra is működik súlyosan sérült fogaknál

Kevés páciens sajnálja, hogy komolyan sérült fogát sikerült megmenteni gyökértöméssel – egy új tanulmány szerint még az előforduló fájdalom sem venné el a kedvüket az eljárástól.

A gyökérkezelés rengeteg ember számára ismerős, s nagyon sokaknak mentette meg súlyosan sérült fogát.
 
A Göteburgi Egyetem nemrég készült tanulmánya arra mutatott rá, hogy a fogászati páciensek 87 százaléka ugyanazt a kezelést választaná, ha ismét döntenie kéne – még akkor is, ha jár vele némi kellemetlenségérzet és fájdalom.
 
A gyökérkezelés- és tömés gyakorlatát a leggyakrabban azért választja a fogász, mert a fog belsejében lévő lágyrész, a fogpép gyulladt vagy fertőzött. A gyökérkezelés szakaszosan, több alkalommal történik.
 
Eltávolítják a puha részeket, a gyökércsatornákat végül egy természetes, gumiszerű anyag (guttapercha) és egyfajta cement kombinációjával töltik fel.
 
A páciensek nagy többsége ismét a gyökérkezelést választaná
A páciensek nagy többsége ismét a gyökérkezelést választaná
 
A jó szájhigiénia és megfelelő fogápolás ellenére is előfordulhat, hogy szükség van az eljárásra.
 
A tanulmányt Emma Wigsten PhD, fogorvos végezte, a Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémia Fogászati ​​Intézetének munkatársa, aki a svéd általános fogorvosi gyakorlatban végzett gyökérkezelések különböző aspektusait vizsgálta.
 
Az őrlőfogak nehezen kezelhetők
 
A tanulmány során kezdetben egy 243 fős betegcsoport adatait elemezték a kutatók. Valamennyien gyökérkezelésen estek át, a választott régió 20 nyilvános fogászati ​​klinikájának egyikén. A betegek állapotát ezután 1-3 évig követték nyomon a szakemberek.
 
A legtöbb vizsgált gyökérkezelést azért kellett elvégezni, mert fájtak a fogak szuvasodás miatt, de nagy fogpótlásoknál is szükségessé váltak – ezek esetében egy éven belül kellett a gyökértömés.
 
Kivételt az őrlőfogak jelentettek: a gyökértömések csupán alig több mint fele felelt meg a célnak - ennek következtében számos őrlőfogat ki kellett húzni.
 
A tanulmány szerint az őrlőfogaknál a befektetett idő és erőforrások ellenére is nehezebb jó eredményt elérni.
 
A gyökérkezelés bonyolult: a fog belsejében kell dolgozni, ahol nagyon körülményes látni, s minél hátrébb kerül a fogorvos keze a szájban, ez annál nehezebbé válik.
 
A páciensek fele mondta azt, hogy a gyökértömött foga kapcsán enyhe fájdalmat vagy kellemetlen érzést tapasztalt a legfeljebb 3 évig tartó követési időszak során.
 
Ennek ellenére a többségük, 87 százalékuk elégedett volt és nem bánta meg, hogy a foghúzás helyett gyökérkezelést választott.
 
A Västra Götaland régió 6 állami fogászati ​​klinikáján végzett komponensvizsgálat 85 olyan beteget is tanulmányozott, akiknél vagy elkezdték a gyökérkezelést, vagy eltávolították a fogat.
 
A gyökérkezelést megkezdő betegeknél az egészséggel összefüggő életminőség-javulást figyeltek meg a szakemberek, míg a foghúzáson átesetteknél ez nem volt jellemző.
 
A tanulmányok azt mutatják, hogy a páciensek életminősége javult a gyökérkezeléstől – mondta Wigsten.
 
Hozzátette ugyanakkor: az nem teljesen egyértelmű, hogy a kezelés költséghatékony-e a fogeltávolításhoz képest, különösen, ha őrlőfogakról van szó.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.