2022. 06. 21. - 09:50

A gyorsabb adat-hozzáférés javíthatja a fogászati ellátást – de ez ritka

A gyorsabb adat-hozzáférés javíthatja a fogászati ellátást – de ez ritka

Ha a fogorvos hamar hozzá tud férni páciense betegadataihoz, az javíthatja az ellátást – ez azonban igen ritkán történik meg – állapította meg egy új tanulmány.

A betegadatokhoz való gyors hozzáférés segíthet a fogorvosoknak a jobb ellátás biztosításában, de ez ritkán valósul meg – állítja egy új tanulmány.
 
„Lehet, hogy a fogászok szempontjából fontos lenne egy orvosi lista megerősítése a megfontolandó dolgokról - például, nincs-e ellenjavallata annak, hogy egy adott páciens székben ül egy hosszadalmas beavatkozás során, vagy hogy a beteg szed-e olyan gyógyszert, amely túlzott vérzést okozhat foghúzás vagy más eljárás során” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Thankam Thyvalikakath, a Dental Informatics Program, a Regenstrief Intézet és az Indiana-i Egyetem Fogászati Iskolájának igazgatója.
 
A kutatók megállapították: a betegek elektronikus egészségügyi feljegyzéseiből származó időszerű és könnyen használható információk gyakran nem állnak rendelkezésre a fogorvosok - például az általános fogorvosok, szájsebészek, parodontológusok, fogpótlásosok, endodontikusok vagy higiénikusok - számára.
 
A betegadatokhoz való gyors hozzáférés segíthet a fogorvosoknak a jobb ellátás biztosításában
A betegadatokhoz való gyors hozzáférés segíthet a fogorvosoknak a jobb ellátás biztosításában
 
Gyakori, hogy a páciensek kért egészségügyi adatait faxon küldik el az orvosi rendelőből a fogorvosi rendelőbe, s azok néha olvashatatlanok, amikor megérkeznek. A Frontiers in Digital Health folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a faxon elküldött páciensinformációk általában 7-10 nappal a kérés után érkeztek meg egy fogorvosi rendelőbe, de 30 százalékuknál ez még több időt vett igénybe.
 
Az orvosi információk különösen kritikusak lehetnek a fejlett fogászati ​​ellátás során a krónikus betegségekben, például HIV-ben szenvedő betegeknél, valamint a növekvő számú idősebb felnőtteknél, akiknek még mindig megvannak a természetes fogaik – állapították meg a tanulmány szerzői.
 
A kutatók felfedezése szerint a fogorvosi rendelők által kért orvosi információk - a kezelési döntések véglegesítéséhez és az eljárások időzítéséhez - leggyakrabban a páciens cukorbetegségének állapotára és a vércukorszint kórtörténetére vonatkoztak.
 
Ez az információ segít a fogorvosnak eldönteni, biztonságos-e a kezelés folytatása, megjósolni a sebészeti beavatkozás kimenetelét, felmérni az implantációs lehetőségeket és kiszámítani az ínybetegség kockázatát – magyarázták a tanulmány szerzői.
 
Ha például magas a vércukorszint, nagyobb annak a valószínűsége, hogy az implantátum meghibásodhat.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.