2024. 01. 11. - 08:45

A japán fogászok robotgyereken is gyakorolnak

A japán fogászok robotgyereken is gyakorolnak

A robotfogász már nem számít újdonságnak, ám manapság már robot páciens is létezik: egy gyermekszerű modell, amelyet fogorvosoknak készítettek a gyakorláshoz.

Meg kell hagyni, kissé hátborzongató, de élethű: egy „gyermek robot” segít a japán gyerekfogorvosoknak szimulálni a kicsik reakcióját a fogászati kezelésre.
 
A Pedia_Roid egy 6 év körüli kislány mintájára készült, aki tart a fogászati kezeléstől, mint a gyermekek úgy általában. A készítői szerint „valósághűen utánozza a gyermek páciensek tipikus reakcióját és viselkedését, akik félnek a fogászati beavatkozástól.”
 
 
A Nissin Dental Products Inc. kifejezetten fogorvosi, orvosi és egészségügyi hallgatók számára tervezte a robotot, hogy fejlesszék készségeiket a fiatal betegek kezelése terén.
 
A tanulási készségek magukban foglalják a gyermekkel való kommunikációt, az arckifejezés megfigyelését, az egészségügyi balesetek elkerülését, valamint az alapvető életfenntartást is vészhelyzetben.
 
Ezeket a képzési helyzeteket nehéz végrehajtani élő gyermekbetegeken – jegyezte meg a vállalat.
 
A robot mindent csinál, ami gyermekkel történhet
 
A robot kislány egyébként nemcsak hogy élethű, de folyamatosan mozog is, akár egy ideges gyermek a kezelés során.
 
A fejét is mozgatja, sőt az arcszíne elváltozik, ha fél és fájdalomtól tart – még a szívverése is felgyorsul – állítja a Nissin Dental Products Inc.
 
A robottal tehát kitűnően lehet szimulálni egy valós élethelyzetet, mi több, úgy tervezték meg, hogy el tudjon ájulni vagy rohamot kapjon, amikor például allergiás reakció miatt anafilaxiás sokk alakul ki.
 
A gyermekfogászok így valóban a vészhelyzetekre is fel tudnak készülni.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.