2022. 02. 03. - 09:50

A kávé is számít - Top 5 tipp, hogy a fogak egészségesebbnek tűnjenek

A kávé is számít - Top 5 tipp, hogy a fogak egészségesebbnek tűnjenek

Amellett, hogy eljárunk fogorvosi ellenőrzésre, otthon, természetes módszerekkel sem árt gondoskodnunk a fogaink egészséges kinézetéről. Ennek több módja is van.

A fog- és a száj megfelelő higiéniája rendkívül fontos szervezetünk egésze szempontjából. Az sem mellékes azonban, hogy néznek ki a fogaink, mit lát belőlük a külvilág.
 
Egy szép mosoly sokkal vonzóbb és bizalomgerjesztőbb, ezért fontos mindent megtenni, hogy fogaink ápoltak, mutatósak legyenek.  
 
Ehhez otthoni módszerekkel is hozzájárulhatunk, csupán egy kis odafigyelést igényel. Lássuk, mit tehetünk.
 
1.Válasszuk ki a megfelelő eszközöket! Puha sörtéjű fogkefét válasszunk. A kézi, normál fogkefék jól működnek, de van, aki inkább az elektromosra szavaz – utóbbiak hatékonyabbak lehetnek. A fogak belső oldalainak megmosását és a fogselymezést se feledjük el. A fogselyem alkalmazása naponta legalább egyszer ajánlott. 
 
A kávé fogyasztását sem árt mérsékelni, ha szép fogakat szeretnénk
A kávé fogyasztását sem árt mérsékelni, ha szép fogakat szeretnénk
 
2.Próbáljunk egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezni
 
Igyekezzünk kordában tartani a cukros ételek fogyasztását. Helyettük együnk táplálóakat, például joghurtot, sajtot, gyümölcsöt, zöldségeket. A nyers zöldségek rágcsálása nyálat termel, ami segít semlegesíteni a savakat a szájban.
 
A gyümölcs jót tesz az egészségnek, ugyanakkor nem árt figyelembe venni, hogy számos gyümölcsben magas a szerves savak és cukrok mennyisége – tehát ha gyakran esszük őket, károsíthatják is a fogakat.
 
Igazítsuk a gyümölcsfogyasztást az étkezéshez. Napi 1-2 darab gyümölcs ideális, a többi ajánlott bevitel inkább legyen zöldség.
 
A gyümölcsökből származó savak „lágyítják” a zománc felületét, így a savas gyümölcsök és gyümölcslevek elfogyasztása után 30-40 percig kerüljük a fogmosást – hagyjuk először, hogy a nyál elvégezze el a zománc remineralizálásának fontos feladatát.
 
3.A jég segíthet a fogfájáson
 
Fogfájás esetén érdemes jeget alkalmazni. Egyszerűen vegyünk elő egy jégkockát és masszírozzuk vele az érintett fog körüli ínyt. Kutatások szerint ez csökkenti a fájdalomjelet és enyhíti a gyulladást. Egyedi megoldás rövidtávon, azonban a fogat minél előbb fogorvossal kell kezeltetni.
 
4.Koffeint módjával!
 
A koffein nem mindig jó barátunk. Nagyon sok embernek van szüksége a kávéra, koffeines italokra napja elkezdéséhez, nem árt azonban óvatosnak lenni – a koffeint tartalmazó italban levő tanninok foltosodást és kiszáradást okozhatnak, ami rossz leheletet válthat ki.
 
Érdemes napi 1-2 csészére korlátoznunk fogyasztásunkat, hogy a hatást csökkentsük. Igyunk esetleg helyette matcha-t, amely lassan engedi ki a koffeint, kevésbé okoz foltot és még támogatja is a száj- és a fogak egészségét.
 
5.Vegyük figyelembe: a fogak nem eszközök!
 
Sokan a fogukat használják csomagolások feltépéséhez, kinyitásához. Nem érdemes, mert miközben a zománc hamar képes helyreállítani az étrendünkből származó savkárosodást, a fog repedését, letörését nem hozhatja rendbe. A zománc előállításáért felelős sejtek már nem működnek, ha az eredeti zománc kialakult.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.