2018. 05. 03. - 10:00

A komoly ivás a fogínybetegség kockázatát is növeli

A komoly ivás a fogínybetegség kockázatát is növeli

Azok az emberek, akik többet isznak naponta, mint a megengedett mennyiség, olyan, egészségtelen baktérium-keverék esélyét növelik a szájukban, mely ínybetegséghez vezethet.

Ha valaki rendszeresen túllépi a napi, javasolt alkoholmennyiség fogyasztását, komoly veszélynek teszi ki magát a fogai szempontjából is. Egészségtelen baktérium-kombináció alakulhat ki ugyanis a szájában – állítja egy új tanulmány.
 
A kutatók rámutattak, hogy ha összehasonlítják ezeket az embereket az alkoholt nem ivókkal, előbbiek szájában kevesebb „jó” baktérium van és több „rossz”, beleértve olyan kórokozókat, melyek az ínybetegséggel hozhatók összefüggésbe, de a rákkal és a szívbetegséggel is.
 
Az alkohol nemcsak a másnaposság miatt rossz - ínybetegséget is okozhat
Az alkohol nemcsak a másnaposság miatt rossz - ínybetegséget is okozhat
 
 
Ez a tanulmány a legutóbbi, mely olyan tényezőkre volt kíváncsi, melyek befolyásolják az emberi mikrobiomot. Vagyis, baktériumok milliárdjait, amelyek természetes módon fordulnak elő a szervezetben. Számos tanulmány talált már kapcsolatot a bél mikrobiológiai összetétele és különféle betegségek kockázatai között.
 
Általánosságban kimutatták, hogy minél nagyobb a változatosság a mikrobiomban, annál jobb.
 
S ugyanígy, a jelenlegi kutatás is arra mutatott rá, hogy a száj mikrobiomjának egyensúlytalansága növeli a fogszuvasodás és az ínybetegségek, valamint a nyak-, fejrák és az emésztőrendszer daganatos megbetegedésének esélyét, ahogyan a szívbetegségét is.
 
Jiyoung Ahn vezető kutató, a New York-i NYU Langone Health munkatársa elmondta: az alkoholfogyasztási szokások például olyan tényező, melyet nem árt átgondolni. A súlyos ivás köthető az ínybetegség nagyobb valószínűségéhez, ahogyan a nyakon és fejen jelentkező rák kockázatának növekedéséhez is.
 
Van rá bizonyíték, hogy az alkohol megváltoztatja a száj bakteriális összetételét.
 
Egy-egy ital naponta nem gond - a probléma túl sok ivás
Egy-egy ital naponta nem gond - a probléma túl sok ivás
 
Az Anh és csapata által elemzett csoport 1044 amerikai felnőttből állt, akiknek egynegyede nem ivott alkoholt, 59 százaléka közepes mértékben, 15 százalékuk pedig sokat ivott. A „sok” azt jelenti, hogy túllépték a javasolt napi mennyiséget, amely nők számára egy ital naponta, férfiaknak pedig kettő.
 
A sokat ivóknál a kutatók kevesebb ún. Lactobacillales baktériumot találtak, amely a jó baktériumok egy típusa – gyakran megtalálhatóak a probiotikus kiegészítőkben. Az olyan, „rossz” baktériumokból viszont többet találtak ezeknél az embereknél, mint például a Bacteroidales, az Actinomyces és a Neisseria fajok.
 
Persze, a mikrobiom összetételét egyéb tényezők is befolyásolhatják, így az étrend, a fogmosás, a szájhigiénia, a jövedelem és egyéb demográfiai jellemzők.
Ám nem árt fejben tartani a fentieket, ha egészséges ínyt és fogakat szeretnénk.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.