2019. 03. 21. - 12:05

A krónikus ínybetegség demenciát okozhat?

A krónikus ínybetegség demenciát okozhat?

A nem kezelt ínybetegség könnyen periodontitisszé válhat – amikor ez megtörténik, a gyulladás a csontvesztéshez is hozzájárul. Ám mint kiderült, a periodontitis a demencia rizikófaktora is.

Kockázati tényező lehet a demencia kialakulásában a periodontitis. Amennyiben az ínybetegséget (gingivitis-t) kezeletlenül hagyják, periodontitis jelentkezhet – a fertőzés pedig érintheti az ínyt, hozzájárul a csontvesztéshez, melyek a fogak támaszát adják.
 
A periodontitis lehet a felnőttek körében a fogvesztés legfőbb kiváltója. Érdekes módon azonban a demencia rizikófaktora is, mely az idősek körében a fogyatékosság kialakulásának vezető oka.
 
Mint ismert, a demencia egyik formája az Alzheimer-kór is – a nemzetközi becslések szerint pedig 85-ből 1 személynél diagnosztizálják majd ezt a betegséget 2050-ig.
 
Nagyon fontos tehát csökkenteni a demenciához vezető kockázati tényezők számát, így várhatóan jóval kevesebb Alzheimer-kóros ember lesz.
 
Az idősek körében előbb kialakulhat a demecia periodontitis esetén
Az idősek körében előbb kialakulhat a demecia periodontitis esetén
 
Egy kutatócsoport most Dél-Koreában végzett vizsgálatokat: az Országos Egészségbiztosítási Szolgáltatás- és Egészségügyi Szűrőcsoport (NHIS-HEALS) biztosítás információit tekintették át. Dél-
Koreában a NHIS kötelező egészségügyi ellátást biztosít minden koreai állampolgár egészségügyi ellátásának szinte minden formájára.
 
Az ügynökség évente kétszer kínál szűrővizsgálatot minden 40 éves vagy idősebb ember számára, akikről egészségügyi nyilvántartást is vezet.
 
A kutatók 262.349 ember egészségügyi adatait elemezték - 50 évesek vagy ennél idősebbek voltak.
 
A személyeket aszerint csoportosították, hogy egészségesek, vagy krónikus periodontitisszel küzdenek. A kutatók 2005 január elsejétől követték nyomon egészségüket, míg demencia nem alakult ki náluk és meg nem haltak, vagy pedig 2015 decemberéig – amelyik először történt.
 
Kiderült, hogy a krónikus periodontitiszben szenvedőknek 6 százalékkal nagyobb volt az esélyük a demencia kialakulására, mint akik nem küzdöttek ezzel az állapottal.
 
Az összefüggés igaz volt akkor is, amikor a szakemberek számításba vették a különféle szokásokat – így a dohányzást, alkoholfogyasztást, a fizikai aktivitást.
 
A kutatók kiemelték: tudomásuk szerint ez az első tanulmány, amely demonstrálja, hogy a krónikus periodontitis a demencia magasabb valószínűségéhez köthető, még akkor is, ha számításba vesszük az életmódot.
 
Természetesen szükség lesz egyéb jövőbeli tanulmányokra is, melyek célja az lenne, hogy kivizsgálják: vajon a krónikus periodontitis megelőzése és kezelése csökkentheti-e a demencia kockázatát.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.