2022. 08. 11. - 10:35

A mikrorobotika már alkalmazható a gyökérkezelésben

A mikrorobotika már alkalmazható a gyökérkezelésben

A gyökércsatorna-rendszer klinikailag az egyik legnagyobb kihívást jelentő terület a szájüregben, melynek kezeléséhez ma már mikrorobotika is használható.

Kutatások ma már alkalmazzák a mikrorobotikát a gyökérkezelésben. Szabálytalanságai és anatómiai összetettsége miatt a gyökércsatorna-rendszer klinikailag az egyik legnagyobb kihívást jelentő terület a szájüregben.
 
Emiatt a csatornák zugaiból teljesen ki nem tisztult biofilm továbbra is nagy eséllyel vezető oka lehet a kezelés sikertelenségének és a tartós endodonciai fertőzéseknek - korlátozottak az eszközök a fertőtlenítés diagnosztizálására vagy értékelésére.
 
Van azonban remény arra, hogy a jövőben a klinikusok új eszközt kapjanak a fenti kihívások leküzdésére - mikrorobotok formájában.
 
A Penn Dental Medicine és az Innovációs és Precíziós Fogászati ​​Központ (CiPD) kutatói egy koncepcionális tanulmány keretében mutatták ki, hogy a mikrorobotok képesek ellenőrzött pontossággal hozzáférni a gyökércsatorna nehezen elérhető felületeihez, kezelve és megbontva a biofilmeket, s akár minták kinyerését is megoldani a diagnosztikához, így személyre szabottabb kezelési terv készíthető a segítségükkel.  
 
A mikrorobotika már alkalmazható a gyökérkezelésben
A mikrorobotika már alkalmazható a gyökérkezelésben
 
A szakemberek a Journal of Dental Research szaklapban közölték eredményeiket két különböző mikrorobotikus platform endodoncia terápiás használatáról.
 
A technológia lehetővé teheti a multimodális funkciókat a biofilmek ellenőrzött, precíziós célzásának elérésére nehezen hozzáférhető helyeken, mikrobiológiai minták beszerzésére és célzott gyógyszerbejuttatásra” – mondta el dr. Alaa Babeer, a tanulmány vezető szerzője, a Penn Dental Medicine munkatársa, fogászati doktor (DScD), aki endodoncia diplomával rendelkezik. Jelenleg dr. Michel Koo, a CiPD társigazgatója laborjában tevékenykedik.
 
A mikrorobotok építőköveit mindkét platformon vas-oxid nanorészecskék (NP-k) alkotják, amelyek katalitikus és mágneses aktivitással is rendelkeznek, s amelyeket az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) más felhasználásra is jóváhagyott.
 
Az első platformon mágneses mező segítségével koncentrálják a vas-oxid nanorészecskéket aggregált mikrorajokba, majd mágnesesen irányítják őket a fog apikális területére, hogy megzavarják és katalitikus reakción keresztül kinyerjék a biofilmeket.
 
A második platform 3D nyomtatást használ vas-oxid nanorészecskékkel beágyazott miniatürizált, spirál alakú robotok létrehozásához. Ezeket a helicoidokat mágneses mezők irányítják, hogy a gyökércsatornán belül mozogjanak és bioaktív anyagokat vagy gyógyszereket szállítanak, amelyek a helyszínen felszabadulhatnak.
 
„A technológia lehetőséget nyújt a klinikai ellátás számos szinten történő előremozdítására” – mondta dr. Koo, a tanulmány társszerzője, aki dr. Edward Steager-el, a Penn's School of Engineering and Applied Science vezető kutatójával közösen készítette azt.
 
„Az egyik fontos szempont a diagnosztikai és terápiás alkalmazások lehetősége. A mikroraj-platformon nemcsak eltávolíthatjuk a biofilmet, hanem vissza is gyűjthetjük, így azonosítani tudjuk, mely mikroorganizmusok okozták a fertőzést. Emellett a megfelelőség képessége a gyökércsatorna szűk és nehezen elérhető helyei hatékonyabb fertőtlenítést tesznek lehetővé a jelenleg használt fájlokhoz és műszertechnikához képest” – jegyezte meg dr. Koo.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.