2021. 11. 25. - 09:25

A nyál mikrobiomja is tesztelhető koronavírus-teszttel?

A nyál mikrobiomja is tesztelhető koronavírus-teszttel?

Az új, tartósítószert tartalmazó Covid-19 nyálvizsgáló készletek képesek a szájban lévő mikroszkopikus élőlények mérésére is – állapították meg kutatók.

A nyálban lévő orális mikrobiom mérésére is alkalmasak az új nyálvizsgáló készletek, melyek tartalmaznak tartósítószert – mutatott rá a Rutgers Egyetem tanulmánya.
 
A kutatók számára ez lehetővé teszi a száj- és tüdőmikrobák, valamint a SARS-CoV-2 vírus közötti kapcsolat tanulmányozását - ami új kezelések kidolgozását teheti lehetővé.
 
A tanulmány - melyet az NPJ Biofilms and Microbiomes folyóiratban közöltek - az első, amely teszteli ezen, nyálalapú, otthoni Covid-tesztkészletek pontosságát a szájüregi mikrobiom, vagyis az emberekben és állatokban egyaránt megtalálható baktériumok mérésében.
 
„Minden nap belélegzünk a nyálunkból egy kevés mennyiséget. Logikus, hogy a szánkban élő mikrobák egy része a tüdőnkbe kerül - mondta Abigail Armstrong, a kutatás vezető szerzője, a Rutgers Fejlett Biotechnológiai Központ (Center for Advanced Biotechnology and Medicine - CABM) posztdoktor munkatársa. – A koronavírusban szenvedő vagy egészséges emberek szájmikrobiomja vizsgálatával képet kaphatunk arról, hogy a szájban és a tüdőben lévő mikrobiális környezet miként befolyásolhatja a betegséget.”
 
A nyálban lévő orális mikrobiom mérésére is alkalmasak az új nyálvizsgáló készletek
A nyálban lévő orális mikrobiom mérésére is alkalmasak az új nyálvizsgáló készletek
 
A nyáltesztek a gyors eredmények érdekében tartósítószereket használnak, hogy megtartsák a genetikai anyagot (RNS). Mindeddig azonban nem volt ismert, hogy a baktériumok genetikai anyagát is megőrzik-e.
 
A nyál Covid-tesztkészletek mikrobiom mérési képességének tesztelésére 22 résztvevőtől gyűjtöttek nyálmintákat a kutatók, a készletekkel és üres csövekbe. Az alanyok közül 6 a következő napokban is visszatért, hogy újabb mintákat adjon, s a kutatók idővel tanulmányozhassák mikrobiomját. Ezután összehasonlították a képességet a mikrobiom mérésére mindkét típusú nyálgyűjtésben.
 
Kiderült, hogy a Covid-tesztkészletekben gyűjtött minták továbbra is lehetővé tették a baktériumok pontos mérését, sőt idővel stabilabb képet nyújtottak a mikrobiomról, mint a tartósítószer nélküli készletekben gyűjtött minták.
 
Ezek az eredmények azt jelentik, hogy a Covid-teszthez gyűjtött nyál a szájban lévő mikrobák mérésére is használható és segít jobban megérteni a koronavírus-fertőzés szisztémás hatásait, valamint segíthet a kutatóknak probiotikum- vagy mikrobiomközpontú terápiák kidolgozásában a vírus kezelése terén.
 
Az elért eredmények lehetővé teszik számukra, hogy megvizsgálják azt a sok, a Rutgers vizsgálati alanyoktól begyűjtött mintát, amelyeket önkéntesen szolgáltattak a Covid-vizsgálatokban - mondta Martin Blaser, a CABM igazgatója.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.