2020. 07. 14. - 09:03

A nyelv mikroorganizmusai a szívelégtelenség diagnosztizálását is segítik

A nyelv mikroorganizmusai a szívelégtelenség diagnosztizálását is segítik

A nyelven lévő mikroorganizmusok segíthetnek a szívelégtelenség diagnosztizálásában –erről egy közelmúltban bemutatott kutatás számolt be.

Számos egészségügyi állapotról árulkodik a szánk és a fogaink. Erre újabb bizonyítékkal szolgált egy új kutatás, melyet az Európai Kardiológiai Társaság tudományos platformja közölt.
 
Mint kiderült, a krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek nyelve teljesen különbözik az egészséges emberekétől.
 
Dr. Tianhui Yuan, a kutatás szerzője, a Kínai Orvostudományi Egyetem Guangzhou-i elsőszámú kórházának munkatársa elmondta: a normál nyelv halványpiros, halványfehér bevonat borítja. A szívelégtelenséggel küzdő betegeknél azonban a nyelv vöröses és a bevonat sárga színű. Ráadásul a megjelenése változik is a betegség előrehaladtával.
 
A nyelven levő mikroorganizmusok segíthetnek betegségek diagnosztizálásában
A nyelven levő mikroorganizmusok segíthetnek betegségek diagnosztizálásában
 
„Tanulmányunk rámutatott, hogy a nyelvbevonat összetétele, mennyisége és domináns baktériumai különböznek a szívelégtelenségben szenvedő betegek és az egészséges emberek között” – mutatott rá dr. Yuan.
 
Korábbi kutatások kimutatták, hogy a nyelvbevonatban található mikroorganizmusok megkülönböztethetik a hasnyálmirigy-rákban szenvedő betegeket az egészséges emberektől. A tanulmány szerzői így ezt a módszert javasolták is a hasnyálmirigyrák korai diagnosztizálására.
 
S mivel bizonyos baktériumok az immunitással hozhatók összefüggésbe, azt sugallják: a mikrobiális egyensúlyhiány stimulálhatja a gyulladást és a betegségeket. A gyulladás és az immunválasz szerepet játszik a szívelégtelenségben is.
 
Ez a tanulmány a nyelv mikrobiomjának összetételét vizsgálta krónikus szívelégtelenséggel küzdő és egészséges embereknél. A vizsgálatba 42 beteget vontak be, egy részük krónikus szívelégtelenségben szenvedett, 28 pedig egészséges volt.
 
A résztvevők egyikének sem voltak száj-, nyelv- vagy fogbetegségei, az elmúlt időszakban nem szenvedtek felső légúti fertőzéstől, antibiotikumokat és immunszuppresszánsokat sem használtak, nem voltak terhesek és nem is szoptattak.
 
A nyelvükről rozsdamentes acél kanalakkal vettek mintát, mielőtt a résztvevők megmosták volna fogukat vagy reggeliztek volna. A mintákban lévő baktériumok azonosításához egy 16S rRNS génszekvenálás nevű technikát alkalmaztak.
 
A kutatók megállapították: a szívelégtelenségben szenvedő betegeknek ugyanazon típusú mikroorganizmusok voltak a nyelvbevonatukon. Az egészséges embereknél szintén ugyanazok a mikrobák voltak fellelhetők. A két csoport között nem volt átfedés a baktériumtartalmat illetően.
 
Ami a fajtát illeti, öt baktériumkategória különböztette meg a szívelégtelenségben szenvedő betegeket az egészséges emberektől.
 
Ezen túlmenően csökkenő tendencia figyelhető meg az Eubacterium és a Solobacterium szintjében egyre fokozódó szívelégtelenség esetén.
 
„Természetesen további kutatásokra is szükség lesz, ám eredményeink azt sugallják, hogy a nyelv mikróbái kiválóan asszisztálnak a betegségek szűréséhez, diagnosztizálásához, a szívelégtelenség széles körű megállapításához. A nyelvbevonaton levő mikroorganizmusokat összekötő mögöttes mechanizmusok azonban még további tanulmányozást igényelnek” – mondta el dr. Yuan.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.