2022. 03. 24. - 09:50

A periodontitis és az erekciós diszfunkció szív- és érrendszeri problémákat von maga után

A periodontitis és az erekciós diszfunkció szív- és érrendszeri problémákat von maga után

Nagyobb valószínűséggel szenvednek el súlyos szív- és érrendszeri eseményt azok a férfiak, akiknél a periodontitis és a merevedési zavar is fennáll – állapította meg egy új tanulmány.

Nagyobb az esélye annak, hogy súlyos szív- és érrendszeri esemény történik a férfiaknál, amennyiben periodontitis és merevedési zavar is jellemző az esetükben. Ha mindkét állapot fennáll, nagyobb valószínűséggel következik be komoly szív- és érrendszeri probléma a következő 4 évben – mutatott rá egy tanulmány, melyet a Grandai Egyetem (UGR) vezetett.
 
Vagyis, a periodontitisben szenvedő férfiak merevedési zavarának jelentkezése figyelmeztetés lehet arra, hogy a közeljövőben várhatóan sokkal súlyosabb (szív- és érrendszeri) állapotok és események történhetnek - ilyen például agyi infarktus, a (nem halálos) szívinfarktus, szív- és érrendszeri halálozás, szívelégtelenség, akut koronária szindróma (stabil és instabil angina), koszorúér bypass graft vagy perkután koszorúér beavatkozás. 
 
Periodontitis és merevedési zavar esetén a súlyos szív- és érrendszeri esemény esélye is nagyobb
Periodontitis és merevedési zavar esetén a súlyos szív- és érrendszeri esemény esélye is nagyobb
 
A Granadai Egyetem vezette kutatócsoport egy prospektív tanulmányban kimutatta, hogy a periodontitisben szenvedő férfiak, akiknél merevedési zavart is diagnosztizáltak, csaknem négyszer nagyobb valószínűséggel szenvednek el súlyos szív- és érrendszeri eseményeket.
 
Ezek a kórtanok kifejezetten agyi infarktusra, nem halálos szívinfarktusra, kardiovaszkuláris halálozásra, szívelégtelenségre, akut coronaria-szindrómára (stabil és instabil angina), koszorúér bypass graftra vagy perkután koszorúér beavatkozásra vonatkoznak – amelyek átlagosan 4 évvel a szexuális diszfunkció diagnosztizálása után fordultak elő.
 
A Journal of Periodontology szaklapban közzétett tanulmány eredményei különösen fontosak, mivel súlyos szív- és érrendszeri események a középkorú férfiaknál életveszélyesek.
 
Ez az epidemiológiai asszociációs tanulmány nyújtja a legnagyobb mennyiségű tudományos bizonyítékot a maga nemében az eddig végzett tanulmányok közül.
 
Bár a kutatásnak nem az volt a célja, hogy ezen összefüggés okát feltárja, a szerzők az erekciós problémát a periodontitis által kiváltott, felgyorsult atherosclerotikus folyamatnak tulajdonítják – mely először a pénisz corpus cavernosum kis ereiben, majd később más létfontosságú szervek arterioláinak többi részében jelentkezik.
 
A kutatási irányt egyébként a szerzők 2017-ben indították el egy eset-kontroll (megfigyelési) tanulmányban, melyben kimutatták, hogy a periodontitisben szenvedő férfiak 2,17-szer nagyobb valószínűséggel küzdenek merevedési zavarral.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.