2023. 09. 26. - 08:30

A rák túlélését is segítheti a jó szájhigiénia

A rák túlélését is segítheti a jó szájhigiénia

A rossz szájhigiénia csökkentheti a fej- és nyakrák túlélési esélyét – mutatott rá egy új tanulmány. Vagyis, akár az életünkbe is kerülhet, ha nem gondozzuk megfelelően fogainkat.

Szoros összefüggéseket tárt fel a száj egészsége és a ráktúlélés között egy új tanulmány a fej-nyaki rákkal diagnosztizált emberek körében.
 
A jobb szájhigiénia - amint azt a természetes fogak száma és a diagnózis felállítása előtti fogorvosi látogatások száma bizonyítja -, a megemelkedett túléléshez társult.
 
Azoknál, akik gyakrabban jártak fogorvoshoz, nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták a rákot a betegség korábbi és kevésbé halálos stádiumában, mint azoknál, akiknél alig vagy egyáltalán nem történt látogatás a fogásznál.
 
A rák túlélését is segítheti a jó szájhigiénia  - fontos a gyakori fogorvosi ellenőrzés
A rák túlélését is segítheti a jó szájhigiénia - fontos a gyakori fogorvosi ellenőrzés
 
A tanulmányt az UNC Lineberger Comprehensive Cancer Center, az UNC Adams Fogorvosi Iskola (Chapel Hill, North Carolina) és a floridai tampai Moffitt Cancer Center kutatói készítették, együttműködésben a Nemzetközi Fej- és Nyakrák Epidemiológiai (INHANCE) konzorciummal. Az a Journal of the National Cancer Institute szaklapban jelent meg 2023 szeptemberében.
 
„Az INHANCE konzorcium betegadatai lehetővé tették számunkra, hogy a lehető legpontosabbak legyünk és szilárd összefüggéseket azonosítsunk a száj egészsége és a ráktúlélés között - mondta Jason Tasoulas orvos, a DMD vezető szerzője, jelenleg Ph.D. jelölt. - Sokszínű és tapasztalt csapatot állítottunk össze, hogy megvizsgálja 8 ország körülbelül 2500 betegének nyilvántartását, s elvégezze a legkorszerűbb statisztikai elemzéseket”.
 
Arra kérték a fej-nyakrákos pácienseket, számoljanak be szájhigiéniájukról, beleértve az ínyvérzést, a fogmosás gyakoriságát, a szájvíz használatát, valamint a természetes fogak számát és a fogorvosi látogatások gyakoriságát abban a 10 évben, amely a rák diagnózisát megelőzte.
 
Kiderült, azok esetében, akik gyakran jártak fogorvoshoz – egy évtizedben több mint 5-ször voltak fogászuknál -, magasabb volt a teljes túlélés aránya 5 és 10 év alatt (74, illetve 60 százalék), mint azoknál, akik nem jártak fogorvoshoz (54 százakék 5, és 32 százalék 10 év alatt).
 
A megállapítás azon embereknél a legkifejezettebb, akiknél szájgarat rákos megbetegedés alakult ki – ez a torok hátsó részének struktúráiból áll, beleértve a nyelv tövét, a mandulákat és a lágy szájpadlást.
 
Az, hogy nem maradt természetes, tartós foga a betegnek, 15 százalékkal alacsonyabb ötéves teljes túlélést eredményezett, mint az a 20-nál több természetes foggal rendelkezők esetében tapasztalható volt. A betegek által jelentett fogínyvérzés, fogmosás és szájvíz használata esetén 5 százalékkal kisebb túlélési különbséget találtak a kutatók, amely nem volt jelentős.
 
Míg a túlélés az elmúlt évtizedekben javult a kezelés előrehaladásának köszönhetően, a fej-nyaki laphámsejtes karcinóma (HNSCC) a hatodik leggyakoribb rosszindulatú daganat világszerte – csak az Egyesült Államokban az összes rák körülbelül 4 százalékét teszi ki.
 
A betegség fő környezeti kockázati tényezője a dohányzás, de az alkoholfogyasztás és a humán papillomavírus pozitív tesztje is növeli a kockázatát.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.