2020. 04. 02. - 10:35

A súlyos fogszuvasodás általános elhanyagoltság jele lehet

A súlyos fogszuvasodás általános elhanyagoltság jele lehet

Azon gyermekek 40 százaléka, akiknek fogászati műtétre van szükségük, már ismertek a szociális szolgálatok számára – állapította meg egy új tanulmány.

A súlyos fogromlás senkinél sem biztató jelenség – ám a fiatalkorúaknál különösen nem az. Azon gyermekek 40 százaléka, akiknél komolyabb fogászati beavatkozásra van szükség – műtétre -, általában már ismertek a szociális szolgálatok számára – állapították meg kutatók.
 
A szakemberek szerint fontos lenne minden, súlyosabb fogászati beavatkozással orvoshoz forduló gyermek hátterét megvizsgálni, mivel ilyen esetekben nagy az esélye a fokozott elhanyagolásnak a család részéről.
 
A londoni King’s College Kórház kutatói állítják: a nem kezelt fogprobléma látványa minden szakember számára meg kell szólaltassa a vészcsengőt.
 
Vészjelzés a fogászati műtétre szoruló gyermek
Vészjelzés a fogászati műtétre szoruló gyermek
 
A kutatócsoport ugyanis felfedezte, hogy azon gyermekek 40 százaléka, akiknél fogászati ​​vagy maxillofaciális műtétet kellett elvégezni fogszuvasodás miatt, már nem ismeretlen a szociális szolgálatok számára.
 
A megállapítások miatt a szakemberek új eljárást eredményeztek a King’s College Kórház gyermekosztályán, ahová fogászati fertőzésekkel kerülnek be fiatal páciensek – akiknél úgy találják, fokozottan el van hanyagolva fogaik egészsége, annál értesítik a gyermekvédelmiseket.
 
A tanulmány szerzői hangsúlyozták: szeretnének változásokat elérni.
 
A háziorvosokat Nagy-Britannia megtanítják arra, hogyan azonosítsák be egy gyermek elhanyagolásának jeleit – ugyanígy a fogászati fertőzések is a szülői nemtörődömség vészjelei lehetnek.
 
A King’s College kutatócsoportja azon kiskorúak adatait vizsgálta, akik a kórházban 2015. januárja és 2017. januárja között műtétre jelentkeztek.
 
„Az ellátott gyermekek fele 5 és 8 éves közötti volt, ami azt jelenti, hogy ez a korcsoport a leginkább veszélyeztetett – mondta el Kathy Fan, a tanulmány társszerzője, az intézmény fog- és szájsebészeti tanácsadója. – Sajnos, mire oda jutunk, hogy kezelhessük őket, máris hosszú ideje tartó gondatlanság figyelhető meg fogaikon és valószínűleg fájdalmaik is vannak”.
 
Marielle Kabban, gyermekfogászati tanácsadó és a tanulmány társszerzője hozzátette: a fogászati ​​gondatlanság korai felismerése a kezelés megszervezése szempontjából is elengedhetetlen.
 
A kutatók azt is javasolják egyébként, hogy olyan gyermekeknél, akiket szociális szolgálatok már szárnyaik alá vettek, végezzenek fogászati ​​értékelést.
 
Angliában a kórházi beutalások egyik fő oka az 5-9 év közötti gyermekek körében a súlyos fogszuvasodás.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.