2022. 06. 28. - 09:30

A száj- és nyelvpiercingek károsíthatják a fogat és az ínyt

A száj- és nyelvpiercingek károsíthatják a fogat és az ínyt

A fogorvosok a száj- és nyelvpiercingek eltávolítását sürgetik a fogak és az íny megvédése érdekében. Tapasztalataik szerint ugyanis az ezen eszközök okozta károsodás nem kismértékű.

A fogak és az íny megvédése érdekében nagyon fontos lenne eltávolíttatni a száj- és nyelvpiercingeket – hívták fel a figyelmet a fogszakorvosok a közelmúltban.
 
Erről még egy figyelemfelkeltő posztert is kitettek a parodontológiai és implantológiai fogászat európai szövetsége (EFP) által szervezett világkongresszuson.
 
„Tanulmányunk felfedezte, hogy számos, szájpiercinget használó embernek mély zsebek és rések alakulnak ki a fogai körül, valamint visszahúzódó és vérző fogíny jellemzi őket - mondta Clemens Walter, a tanulmány szerzője, a Greifswaldi Egyetem Orvostudományi Egyetemének professzora. - Ezek a tünetek mind a fogágygyulladás, más néven fogínybetegség jelei, ami fogvesztéshez vezethet. A nyelv- és ajakpiercinget használóknak meg kell szabadulniuk azektől az eszközöktől, hogy megóvják fogaikat és ínyüket a további károsodástól.”
 
Becslések szerint a fiatal felnőttek nagyjából 5 százaléka visel a szájában piercinget, a nyelv a leggyakoribb hely. A nők négyszer nagyobb valószínűséggel készíttetnek ilyet, mint a férfiak.
 
A fogak és az íny megvédése érdekében nagyon fontos lenne eltávolíttatni a száj- és nyelvpiercingeket
A fogak és az íny megvédése érdekében nagyon fontos lenne eltávolíttatni a száj- és nyelvpiercingeket
 
A szisztematikus áttekintés a rendelkezésre álló legjobb bizonyítékokat gyűjtötte össze a piercingekkel és a száj egészségével kapcsolatban.
 
Az elemzés 8 tanulmányt foglalt magába. Összesen 408 résztvevővel készült, akik összesen 236 ajakpiercinget és 236 nyelvpiercinget viseltek. Minden ötödik páciens több helyen is hordott szájüregi piercinget. A viselési időtartama 1 hónaptól 19 évig változott, s a legtöbb ékszer fém volt.
 
A vizsgálatok során a piercing melletti fogakat és ínyt hasonlították össze a száj más részein lévő fogakkal és ínnyel.
 
Ami a nyelvpiercingeket illeti, 5-ből 3 tanulmány talált mélyebb zsebeket a fogak körül a piercing mellett, míg 4-ből 3 vizsgálat szélesebb réseket észlelt.
 
Mind a négy tanulmány, amely a betegek ínyének visszahúzódását vizsgálta, a nyelvpiercinggel rendelkezőknél fedezte fel a problémát, míg háromból kettőben vérző ínyt tapasztaltak. Az ajakpiercingek esetében a fő megállapítás az íny visszahúzódása volt, amit négy vizsgálatból háromban figyeltek meg.
 
„Az eredmények azt sugallják, hogy a szájpiercingek, különösen a nyelvben, negatívan befolyásolják a szomszédos fogakat és az ínyt. Azoknál, akiknél nyelvpiercinget használnak, a károsodás különösen az alsó két elülső fog, az úgynevezett mandibularis metszőfog környékén volt jelentős. A fogak és az íny károsodásának valószínűsége az ajak- vagy nyelvpiercing viselésének időtartamával nőtt” – mondta el Walter professzor.
 
Hozzátette, hogy a fogorvosoknak tájékoztatniuk kell pácienseiket a parodontális szövődmények kockázatáról a szájpiercingek viselése során - az ilyen piercingekkel rendelkező embereket határozottan ösztönözni kell a piercingek eltávolítására.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.