2021. 08. 31. - 10:20

A távfogászat életképes lehetőség a személyes konzultációk felváltására

A távfogászat életképes lehetőség a személyes konzultációk felváltására

Használható lehetőség lenne a távfogászat a személyes fogorvosi konzultációk felváltására – állítja egy új tanulmány.

Mint az a koronavírus-járvány során kiderült, a távkonzultációk is igen működőképesek lehetnek.
 
A távfogászat életképes lehetőség lehet az első körös osztályozás, illetve a nyomonkövető jellegű konzultációk alkalmával – így a pácienseknek a klinikán személyesen nem kellene megjelenni.
 
Minderről egy új tanulmány számolt be, melyet a King's College London periodontológusokból és pszichológusokból álló csoportja vezetett, beleértve a Guy's Hospital fogászati ​​tanácsadóit.
 
A járvány-helyzettel valóban megnőtt a videós konzultációk száma, ezért a kutatócsapat hozzákezdett a fogorvosok és a páciensek fogászati ​​video-konzultációkhoz – azaz a távfogászathoz - való hozzáállásának vizsgálatához, valamint a lehetséges javítási lehetőségek feltérképezéséhez.
 
A telefogászati konzultáció igen előnyös - de csak bizonyos esetekben alkalmazható
A telefogászati konzultáció igen előnyös - de csak bizonyos esetekben alkalmazható
 
A csapat tagjai 2020. július 1-jétől december 14-ig tartó hathónapos időszakban végezték a kutatást, 249 résztvevővel történt a felmérés. Ennek során elsősorban a hozzáállásukat értékelték több kérdőív segítségével.
 
Az eredmények alapján a betegek többsége határozottan egyetértett és elégedett volt a távfogászat lehetőségével. A fogorvosok és a fogorvos-hallgatók szintén magabiztosabbnak és hozzáértőbbnek érezték magukat, miután videó-konzultációt végeztek.
 
A távfogászat egyébként számos előnnyel jár a páciensekre nézve. Mivel az emberek mostanság hajlamosak otthonról dolgozni és kevesebbet utaznak be a városba/központba, az online időpont jó megoldás a munkával kapcsolatos elfoglaltságok idején, de azért is, mert így a kórházakban a társadalmi távolságtartás fenntartható.
 
A betegek így is megkapják az ellátást, minimálisra csökkenthető a munkából hiányzás, az utazás, csak hogy konzultációra mehessenek - – mondta Luigi Nibali, a King's College London professzora.
 
Ez természetesen csak bizonyos esetekben alkalmazható, hiszen ha már fennáll egy probléma, az nem oldható meg videó-hívással.
 
Dr. Payvand Menhadji, a tanulmány társszerzője megjegyezte: a klinikusok számára a távfogászat lehetőséget nyújt a beutalók rangsorolására és a hosszú várólisták csökkentésére is. A betegek megnyugtatása, a szájhigiénés utasítások betartatása és a videokonzultáció a probléma áttekintése érdekében mind megoldható személyes találkozó nélkül, ami a jelenlegi helyzetben igen előnyös.
 
A kutatócsapat arra a következtetésre jutott, hogy a távfogászat megfelelő alternatíva lehet a betegek egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésének növeléséhez és a források megtakarításához a járvány idején, de akár azon túl is.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.