2021. 07. 13. - 10:20

A tengerészgyalogos 3D-nyomtatott fogakat kapott – állrekonstrukcióval

A tengerészgyalogos 3D-nyomtatott fogakat kapott – állrekonstrukcióval

Rendhagyó beavatkozáson esett át egy tengerészgyalogos – közölte az amerikai Pentagon. A Védelmi Minisztérium első állkapocs-rekonstrukcióját végezték el rajta, 3D-nyomtatott fogakkal.

Meghökkentő beavatkozást végeztek el egy tengerészgyalogoson az Egyesült Államokban. Jaden Murry az első, akin a Védelmi Minisztérium állkapocs-rekonstrukciót hajtatott végre, s ehhez 3D-nyomtatott fogakat használtak – jelentette a Pentagon.
 
A tengerészgyalogosnak daganata volt, ezért állkapcsának nagy részét el kellett távolítani 2020 novemberében.
 
Ezt rekonstruálták most, s az alsó lábszárának egy részét használták hozzá. Alsó fogait azonban csak úgy tudták újraalkotni, hogy digitális modell segítségével készítették el azokat. A 3D-nyomtatott fogakat egy fizikai helyettesítőként szolgáló hídra nyomtatták, majd behelyezték az új állcsontba.
 
3D-nyomtatott fogakat és új állkapcsot kapott a tengerészgyalogos (a kép illusztráció)
3D-nyomtatott fogakat és új állkapcsot kapott a tengerészgyalogos (a kép illusztráció)
 
Jaden Murry a kaliforniai Twentynine Palms tengerészgyalogsági szárazföldi harci központ 7. logisztikai zászlóaljának tagja. Műtétjét egy, több részleget képviselő sebész-szakember csoport végezte el San Diegoban, a Naval Medical Center-ben.
 
„Mindenki csapatban dolgozott, hogy a férfi gyógyulását biztosítsa – fogalmazott Daniel Hammer, maxillofacialis sebészeti onkológus és rekonstruktív sebész. – Az operációt követő egy héten belül biztonságosan el tudtuk távolítani a tracheostomia csövet. Ezt helyeztük ugyanis a páciens nyakába, amennyiben a műtét utáni légzési problémák merülnének fel. Ekkor már tudtuk, hogy a dolog megfelelően halad.”
 
Murry jelenleg lábadozik és csak lágy ételeket fogyaszthat. Végleges fogsorát nagyjából 2 hónap múlva készítik el.
 
Operációja óta heti kétszer ellenőrzik a pácienst. „Látni, ahogy nyel, beszél, jár és már nem használ tracheostomia csövet - egy héttel a műtét után -, órási győzelem Murry és a mi számunkra egyaránt” – mondta Daniel Hammer.
 
A siker az USA Fegyveres Erők Regeneratív Orvostudományi Intézete által kifejlesztett program része, amelynek kutatói azon dolgoznak, hogy a test természetes gyógyító erőit használják - ebben az esetben az alsó lábszár alkalmazásával az állkapocs, a fej és az arc rekonstrukciójának javítása érdekében.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.