2021. 06. 10. - 10:20

A tünetmentes fogorvosi páciensek 2 százaléka Covid-pozitív?

A tünetmentes fogorvosi páciensek 2 százaléka Covid-pozitív?

A potenciális koronavírusos esetek nyomon követésére dolgozott ki új tanulmányt az Illinois-i Chicagói Egyetem gyermekfogászati kara. Az új módszer a fogorvoshoz látogató gyermekeket tesztelte.

Teljesen új módszer mutatott be egy, az Illinois-i Chicagói Egyetem gyermekfogászatának tanulmánya a potenciális koronavírusos esetek nyomon követésére: a fogorvoshoz látogató gyerekeket tesztelték. A tünetmentes kiskorúak több mint 2 százaléka pozitívnak bizonyult.
 
A Journal of the American Dental Association szakfolyóiratban közzétett tanulmány azokat a gyermekgyógyászatra látogató ​​betegeket vizsgálta, akik sürgősségi fogászati ​​beavatkozás miatt jelentek meg az egyetemi klinika fogorvosi rendelőiben, 2020. április elseje és augusztus elseje között.
 
A koronavírusos gyermekek jellemzően tünetmentesek, de sajnos ettől még hordozzák a vírust és megfertőzhetnek másokat. A betegeket tervezett látogatásuk előtt telefonon keresztül kikérdezték -  tünetmentesek voltak akkor is, amikor megérkeztek a kezelésre.
 
A fogászhoz látogató gyermekek 2 százaléka koronavírus-pozitív lett a tanulmány szerint
A fogászhoz látogató gyermekek 2 százaléka koronavírus-pozitív lett a tanulmány szerint
 
Ezt követően azonban polimeráz láncreakciós (PCR) tesztet végeztek rajtuk a koronavírus fertőzés ellenőrzésére.
 
„A gyermekek jól tűrték a tesztet. Megtanítottunk egy gyermekorvost, hogyan végezze el azt az orrba helyezhető pálca segítségével. A gyerekeknek azt mondtuk, lepkét rakunk az orrukba” – mondta el dr. Flavia Lamberghini, az egyetem gyermekfogászati tanszékének klinikai adjunktusa.
 
A szakemberek 2-18 év közötti, átlagosan 6 éves korú betegeket teszteltek. Számításba vették a szociodemográfiai jellemzőket és kiszámították a pozitivitási arányokat. Az összesen 921 beteg mintáját vizsgálva kiderült: a teljes SARS-Co-V-2 pozitivitási arány 2,3 százalék volt.
 
Lamberghini megjegyezte: a tanulmány nem terjedt ki bizonyos változókra és nem tettek fel kérdéseket a társadalmi távolságtartásról, a vírusnak való kitettségről.
 
Amikor azonban egy gyermek tesztje pozitív lett, a kutatók felkeresték gyermekorvosát és gondviselőit, arra ösztönözve őket, hogy kövessék az ajánlott tanácsokat. „Fontos, hogy a család tisztában legyen vele, ha a gyermek koronavírusos, hiszen átadhatja a betegséget, különösen olyan közösségekben, ahol több generáció él együtt.”
 
A tanulmány azonban fontos információkkal szolgál az egészségügyi szolgáltatók, köztük a fogorvosok számára is. „Fogászként jobban ki vannak téve a szakemberek a fertőzésnek, hiszen az emberek szájában végeznek műveleteket, az eszközök pedig olyan aeroszolokat hoznak létre, amelyek megfertőzhetik a fogorvost és az asszisztenst, vagy bárkit, aki a közelben van” – hívta fel a figyelmet dr. Flavia Lamberghini.
 
L.A.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.